1: Bergen – Farsund – Helgoland

image Etter hektiske dager i Bergen kom vi oss endelig av sted. Etter å ha  tatt farvel med Benedikte og Joakim. Er det virkelig eller bare en ferietur? Trude og Frank (naboer) som er blitt ”redere” av en liten fin Otteren fulgte oss ut i Vatlestraumen.

Om bord i Jenny var Bjørn (Jan’s gode venn og kollega fra Bergen Beredskap og Inga (som har tatt alle de fine bildene).

image Første stopp for kvelden var Kolbeinshavn, hvor vi har vært så mange ganger før.

Neste kveld var vi innom Marianne og ”Gutta” på Bokn.

Der hadde vi en kjempekoselig  kveld sammen med hele familien.

I Tananger mønstret Bjørn og Inga av for å dra tilbake til Bergen.

imageOmbord kom Geir, Lena og Benjamin for å ønske god tur.

Benjamin er nok blitt en god del større neste gang vi treffes. Håper det blir mulig å få dem ombord et sted når vi ligger i havn. Da blir det lettere for en liten gutt å løpe rundt.
Det er alltid kjekt å få familien ombord, men det var en tung stund når de dro, følelsen av at langturen hadde startet kom nærmere.

Nils Tore som var på sin første seiltur mønstret på fra Tananger til Farsund. Selv om det var litt sjø på Jæren gikk turen fint uten tegn til sjøsyke. imageimage

 

 

Farsund

I Farsund bor Einar (tidligere skolekamerat av Eli fra Jæren Folkehøyskole) han er daglig leder i Amento. Amento har laget storseiltrekket vårt og i tillegg fikk vi laget et kjempeflott Solseil som ble tilpasset etter alle kunstens regler + en rekke andre små justeringer.

image I Farsund fikk vi også vår første storm – og mest sannsynlig ikke den siste. Vi ble derfor liggende litt lenger i Farsund enn planlagt. Men det gjorde ingen ting for i Farsund var det ingen havneleie, gratis avis og rundstykker hver morgen samt at alle vi møtte var veldig hyggelig og service inntilt. Farsund er en koselig liten sørlandsby ved havet, nærmeste fyr er Lista som er verd et besøk. Der kan du også leie leiligheter om sommeren.

image Nytt mannskap fikk vi også ombord – Kari og Bernt. De mønstret på for å være med oss til Holland. Søndag morgen 02.08 kl. 08.00 dro vi ut fra Farsund med gode håp om at det meste av sjøen hadde lagt seg fra stormen. Men den gang ei. Det var både mye sjø og mye vind, men vi ”sto han av” og satte kursen rett mot Helgoland. image

Etter 5-6 timer ga kulingen seg, sjøen ble mindre, og livet begynte igjen å bli behagelig ombord. Vi fikk også besøk på veien – 3 flotte delfiner lekte rundt baugen på Jenny.

Det ble faktisk et nydelig ”silkeføre” resten av turen til Helgoland med stabil vind og god vindretning, mannskapet storkoste seg. Vi hadde så god bør at eta Helgoland ble stadig bedre.image image

Helgoland

image Vi hadde en vakker innseiling til klippen i havet og her møtte vi endelig sommeren for første gang på turen.

Vi var vel i havn klokken 22.00 mye tidligere enn planlagt. Neste morgen våknet vi opp til en varm flott dag.

Helgoland er en fascinerende øy med mange fine turstier, et storartet fugleliv og en spennende historie. image Bosetning er fra førhistorisk tid. I år 697 trakk den frisiske kongen Radbod seg tilbake til Helgoland etter å ha slått frankerne. I 1231 var Helgoland blitt en besittelse under den danske kong Valdemar II. En kort periode var den også underlagt hanseatiske bystaten Hamburg før den ble erobret av Danmark under Napoleonskrigene og i 1807 erobret av Storbritannia.  Britene avsto Helgoland i 1890 mot at tyskerne oppga krav på Zanzibar i Afrika. Det første sjøslaget under første verdenskrig ble utkjempet ved Helgoland-bukten i krigens første måned. imageUnder andre verdenskrig i 1945 angrep britiske bombefly øya og la husene i grus.  Sivilbefolkningen søkte vern i naturlige bergformasjoner, og de fleste av de 128 menneskene som ble drept var antiluftskytspersonell. Øyene ble evakuert den følgende natten. I etterkrigstiden ble øya, frem til 1952, brukt som skytefelt for krigsskip. I 1947 detonerte Royal Navy 6800 tonn sprengstoff i forsøk på å rive hele hovedøya. De militære installasjonene der ble ødelagt, men øya besto. I 1952 ble øya tilbakeført til tyske myndigheter, som satte i gang en større opprydning. Blant annet måtte store mengder blindgjengere fjernes.

imageEtter litt proviantering og litt spionering (Internett tjuvkobling) gikk vi oss en fin tur langs klippene, hvor både Havsul og andre sjøfugl hekker.

Helgoland blir invadert av tyskere som kommer med ”danskebåten” på dagtid for å handle ”taxfree”, men om kvelden er det en stille og koselig landsby ute i havet.

image Jan og Bernt har både i Farsund og på Helgoland brukt en del tid på få Iridium telefonen til fungere. Dette krever tilgang til internett og da oppdaget vi at det var svært nyttig med den nye ”spion” antennen vår for å kunne låne litt nettverk her og der. Til slutt gikk det i boks – og kontakt med resten av verden kan oppnåes selv uten ”landkjenning”

Neste legg blir til Holland…

Comments are closed.