Advent og jul 2013

ADVENTSTID OG GODE DAGER

False Bay Yacht Club, Simons TownI SIMONSTOWN – SØR AFRIKA

11 desember ankom vi False Bay Marina (hjelp det er mindre enn 2 uker til jul), det blåste stikker og strå trodde vi, men det viste seg snart at dette var ikke mer vind enn de hadde (nesten hver dag).  Jeg tror vi kan telle på en hånd de dagene vi hadde stille vær i de 3 ukene vi var der og et par dager enda mer, 30-45 knop vind var helt vanlig så en måtte fortøye etter det.  Jeg tror vi hadde minst 8 tamper i land og Frank hadde i hvert fall det dobbelte .

Dagen etter vår ankomst ankom både Flow (Camilla og Inger-Johanne) og Frida (Wenche og Frank) to Norske båter og det lovet godt for Norsk julefeiring.   I tillegg ankom Eurora B (Lis og Mike) og Caracool (Annie og Stephen) så det er nok av kjente båter her.  Jacaranda (Sally og Mike) og Moin (Corinna og Wolfgang) ligger i Cape Town- Royal Cape Yacht Club det er et stykke unna, men kontakten via sms og telefon holdes daglig.

Jan fjerner ødelagt mellomvantVi ble godt mottatt i en velorganisert Yacht klubb som ligger i Simon`s Town som igjen ligger inne i bukten False Bay. 9 nautiske mil lenger sør ligger Cape of Good Hope og Cape Point som skiller Det indiske hav og Sør Atlanterhavet.  False Bay er kjent for sine hvit hai, her er faktisk mest hai angrep i hele verden mye pga. det rike dyrelivet – her er pingviner, skarv, sjølover og seler.  Noen steder har det blitt satt opp hainett, spesielt er en av strendene her utsatt.  Vi overlot badingen til de modige og spreke pga. haien og temperaturen i vannet.   Tettstedet Simon`s Town  er en fin liten ”landsby” med mange små butikker og koselige restauranter.  Yacht klubben har mange aktive medlemmer som ofte besøker klubben og en koselige restaurant, så det er liv å røre hele tiden.  Her er gode fasiliteter for det meste også for grilling så de norske møtes ofte rundt grillen om ettermiddagen før solnedgang og praten går livlig om små og store vedlikeholdsproblemer og opplevelser i det Indiske Hav som nå er unnagjort.

JulebakstCape of Good Hope i bakgrunnenDe to ukene som var igjen av adventstiden gikk med til masse sosiale aktiviteter om kvelden og leverandører og vedlikehold om dagen i tillegg til en del juleforberedeser (litt for mye etter skipperens mening), studiene fikk ferie – ingen eksamen før i mai neste år.

På biltur med Sally og MikeVi hadde leiebil og det var nesten et must for oss med alt det vi skulle gjøre på så kort tid (på et ukjent sted) mht. båt og utstyr.  Jeg tror skipperen følte at han løp mellom sosiale sammenkomster, båt butikker, verksteder, leverandører etc. alle de 3 ukene vi lå der – det ble veldig hektisk for en bytur tok minst en hel arbeidsdag pga. trafikken.  Kicken var til reparasjon (opp til flere ganger), nytt stagseil måtte hentes, nye fall måtte  spleises inn og ny wire til
riggen måtte bestilles og skiftes, for ikke å snakke om anskaffelse av reserve autopilotmotor – som det tok mye energi og krangling for å få gjennom tollen uten å betale moms.
Motoren ankom 15. desember og vi fikk den ikke ut fra tollen før på julaften og da var skipperen ganske frustrert og til tider illsint.

Vertskapet på LillejulaftenJeg arrangerte vintur for hele gjengen (17 yatees) og invitasjoner til førjulsfeiring (lillejulaften), julefeiring (norsk), Juledagsfeiring (engelsk) og nyttårsaften feiring ble sendt ut og planlagt sammen med Sally på Jakaranda – veldig kjekke aktiviteter, men krevde sin planlegging – legger ved litt av Sally sin liste og meny for den engelske julefeiringen (hvis det var noen som trodde at engelskmennene ikke tar julefeiringen på alvor).

Siste uken før jul økte den sosiale aktiviteten ytterligere (hvis mulig) med pepperkakebaking og middag (laget av Camilla) ombord på Jenny – vi hadde det kjempekjekt. Wenche, Inger Johanne og meg selv laget pepperkake hjerter til lillejuleaften gjestene, men Camilla laget middag og gutta (Jan og Frank) drakk julen inn.

Julebord Lillejulaften

Julebord Lillejulaften

Lillejulaften

Lillejulaften

Lillejulaften

Frank, Tom, Wolfgang og Inger Johanne

Lillejulaften var det duket for førjulsfest om bord med 12 inviterte gjester, vi serverte gløgg og norsk julemat (rømmegrøt, spekemat, laks, sylte, kald svineribbe etc. etc.) og selvfølgelig ble den obligatoriske ”Grevinnen og hovmesteren” vist.  Det viste seg at ingen av de engelske
gjestene hadde sett ”filmen” til stor overraskelse for oss alle.  Våre tyske gjester Corinna og Wolfgang kunne fortelle at den ble vist hver nyttårsaften i Tyskland. 
 Kunne ikke fått en bedre adventstid noen steder – bortsett fra hjemme da – fordelen var at her kunne vi gå i shorts og ha det godt å varmt både ute og inne.  Det eneste som manglet var besøk av Benedikte og Joachim, men vi trøstet oss med at til neste år er vi hjemme i Bergen igjen.
Julaften ble det igjen dekket til fest om bord for helnorsk julefeiring med lutefisk, pinnekjøtt og multer med is og Cognac.  Camilla, Inger Johanne, Hilde og Kai (Camillas foreldre)  og Wenche og Frank  i tillegg til vertskapet.

Eli og Sally

Eli og Sally

Redusert_1034

1.Juledag

Første juledag var det duket for Engelsk julefeiring med totalt xx  (vi fikk låne yacht klubbens koselig restaurant som ble pyntet av Whenche) og gjestene kom de Europeiske byene Tyskland, Finland, Norge, England og Scotland.  Her er den meget omfattende menyen:
God stemningGod stemning IISmoked salmon starter, roast turkey, glazed gammon, cranberry sauce, bread sauce, gravy, pigs in blankets, honey glazed carrots, Brussels sprouts with bacon and Riesling, herb roasted  potatos, minced pies, fruit pavola and stilton and biscuits.

Lørdag mellom jul og nyttår ble det vintur for gjengen med diverse vinsmaking og en fantastisk picknic lunsj i hagen på en av vingårdene.  Vi fikk en kjempegod nistekurv pr. par med masse forskjellige godsaker og mer enn nok til to.

Vine tasting trip-men

Vine tasting trip-ladiesVine tasting Picnic30 desember fikk vi nytt mannskap om bord til turen fra Sør Afrika via St. Helena til Brasil.  Sidsel og Jan-Erik som også seilte med oss i 2011 i Vanuatu og Solomon, de kom akkurat tidsnok til en av våre vanlige grillkvelder på yacht klubben.
Nyttårsaften var det igjen tid for å møte alle våre seilvenner igjen og vi 14 som lå i False Bay Marina tok toget inn til Cape Town for å feire sammen med Jacaranda (som i mellomtiden hadde fått 4 familiemedlemmer på besøk).  Royal Cape yacht klubb hadde satt opp masse griller og vi hadde medbrakt grillmat (yellow fin tuna og indrefilet) – kan det ble bedre grillmat?
Vi benket oss rundt et langbord og hadde igjen en flott kveld sammen, det føltes litt som er ”farvel party” for over nyttår skulle alle seile hver til sitt før vi igjen forhåpentligvis treffes igjen Karibien i april/mai.

Cape town seen from Table MountainCape point (Closest) and Cape of Good HopeSom dere ser fikk vi en uforglemmelig advent, jul og nyttårsfeiring bildene sier nok sitt, spesielt kjekt var det at det var så mange norske båter rundt forbi så vi følte oss som vi nesten var hjemme.

Første nyttårsdag tok Jan mannskapet med på Table Mountains mens jeg brukte dagen på studier og internett.  02. Januar kom riggerne om bord og skiftet ut store deler av riggen mens Sidsel og jeg startet med å få båten seilklar.
Mother Gepard keeping watch while cubs are eating a Spring Buck03. Januar satt vi oss i bilen og kjørte til Sebana Game Resort for en liten safari – her fikk vi mange flotte opplevelser vi fikk se flere av ”The big five”  – se våre flotte bilder – det er fantastisk å få se dyrene i sitt rette element.

Tidlig søndag morgen 05. januar løsnet vi fortøyningene og satt kursen til Royal Cape Yacht Club for utsjekk og diesel fylling – nå følte vi at vi nesten var underveis igjen.
Etter en sjekk på værmeldingen ble avgangen fra Cape Town utsatt til 3 dager pga. sterk storm i kastene og vi fant det tryggest å ligge ved land til stormen hadde gått forbi.

Fredag morgen kom vi oss endelig av gårde og fikk en flott seilas til St. Helena som dere kan lese om i neste reisebrev.

 

Comments are closed.