49 – Singapore mai 2013

Opplevelser i Singapore mai 2013

Eli og Yi-LinJenny på plass i One degree 15 Marina ClubVel etablert i Marina One15, vi føler at vi har kommet fra helv…. til himmel.  På P-doc. i Marina One15 er det mange ”live onboards”, noe som betyr at det er et lite ”sosialt samfunn” hvor folk snakker og hjelper hverandre.  Ikke slik som vi opplevde i RSYC der ingen bor ombord og søppelet flyter på kaien fra charter båtene som har base i marinaen og musikken durer til langt på natt.  Her er det stille, fredelig, rent og ryddig.  Marina bygningen med svømmebasenget i forgrunnenGamle Singapore som er fredetDu kan får råd om alt fra hvor handle kjøtt, fisk, maling, glidelås, båtutstyr etc. etc.  og ikke minst hvor man spiser den beste maten – du må bare velge hva du vil betale for den og om den skal være kinesisk, indisk, malaysis, thai, japan etc. etc.  Etter at vi fikk etablert oss har har opplevelsene stått i kø og høydepunktene til nå har selvfølgelig vært besøk av Benedikte, Joachim, Marie og Stian og tur til Singapore ZOO (verdens mest fantastiske dyrehage) ta en tur innom http://www.zoo.com.sg/ sjekk den ut.

Våre Singaporianske venner, Margaret, Yi-Lin, Vincent og AlanSingapore er en smeltedigel av kulturer, det er 3 ”offisielle” språk her – engelsk (singlish), kinesisk og malaysisk og de fleste snakker/forstår alle språkene, men det virker som om det snakkes mer kinesisk her enn engelsk.  Noe som har forandret seg fra vi var her sist for 15 år siden og det er ikke det eneste som har forandret seg.  Singapore er fremdeles en fantastisk spennende by/land, men den har mistet en del av den Asiatiske sjarmen som den hadde tidligere.  Nå er det status som betyr noe, de ”nyrike” kinserne elsker å ”flashe” rundt med sine Ferrarier, Porcher, Bentlyer, Rolls Royser eller Lamborgini.  BMW, Mercedes og Audie er nesten ”lavstatus” – Men vi tar T-banen, her Eli og Margaretdu skal heller ikke gjøre noe fysisk og helst ikke ha ”jobb” bare spekulere på børsen og kjøre på tur med ”gliset”.  Vi ser nok litt mer av det her vi ”bor” på Sentonsa som er kjent for å være et av verdens dyreste sted å bo.  I dette området bor mange av Singapor’s millionærer og en god del norske og utenlandske ”expats”. Det er en gjeng norske damer som trimmer på plenen i nærhetene her et par dager i uken, så vi har ikke problemer med å finne noen å snakke norsk med.  Som sagt er det høy fokus på materielle goder og nå er det Gucci, Armani, Prada etc. etc som regjerer i de fine shopping sentrene og i gatebildet.  Det er kun Little India og Arab street igjen hvor en fremdeles kan føle ”the flavor of Asia” og det er litt trist, til om med Raffels er annerledes – mulig det også har skjedd noe med oss på 15 år, men det kan jeg ikke tenke meg.

Vi har vært så heldig å fått kjempegode Singaporianske venner, Yi-Lin og Vincent som holder på å gjøre båten sin klar for jordomseiling og Margret og Allan som bor i båten Ram sammen med sine tre barn  Allison, Melony og Ryan se www.thebickhams.com. Vi føler oss veldig privilegert som har fått truffet den ”vanlige” Singaporianer, selv om vi nok mistenker at det nok ikke er ”mannen i gaten” for de ”jobber” kun når de har lyst, så har de i hvert fall gitt oss et innblikk i hvordan det er å leve å bo her og tatt oss med til  mange spennende steder.

Ny Sika i lekk dekksgjennomføringBaking av skillingsboller med lakkpensler i forgrunnenDe to første ukene av mai ble stort sett brukt på båtvedlikehold – lakking, oljeskift, søking etter reservedeler, bestilling av utstyr (kart, flagg, H2O adsobsjonskuler), vasking og utplassering av kakelakk gift, oppdatering av bilder og reisebrev og studier for eksamen 28.mai.  Og den obligatoriske ”Happy hour” som finner sted hver fredag på ”Boaters bar” hvor vi alltid treffer nye og gamle venner.
Det ble også tid til en liten tur på Laupau Saw hawker med Lasse og Kristin (før hun dro hjem til Norge).  Jeg hadde også bakedag om bord med Yi-Lin hvor hun fikk lære å bake skillingsboller og brød så det har blitt mye skillingsbolle test spising.  I tillegg besøkte vi den norske ambassaden for å registrere oss og  sjekke ut oppholdstillatelsen vår som vi kun fikk for en måned mens de som flyr inn får for tre. ”Sjøfolk” behandles annerledes så vi må nok ta oss en tur til Malaysia for å fornye visa.  På ambassaden ble vi godt mottatt og fikk informasjon og invitasjon til 17.mai feiring i Singapore.

Yi-Lin og Vincent var også om bord en kveld og spiste kjempegod norsk fisk med oss – røykt hyse fra Snorre Fisk som er en av de største importørene av norsk fisk i Asia.  Yi-Lin tok oss med til en sveitsisk delikatesse butikk og jeg gikk som vanlig ”amok” i butikken og fikk med meg masse godsaker hjem.  Deriblant 2 store flotte røkeknoker så vi måtte invitere hele gjengen på saltkjøtt og raspeballer noe som ble en stor suksess – god vin, film fra Norge og Chile til sent på natt.  Vi er faktisk blitt veldig god på å være oppe om natten, men det har sin pris for vi er mye senere oppe om morgenen og det betyr mindre dag siden det er helt beksvart kl. 19:15.

Jenny pyntet for 17.maiHos ambasadøren 17.mai16. mai blir båten gjort klar for besøk av Bendikte og Joachim noe som vi har gledet oss til det siste halve året, vi har ikke vært sammen med dem siden juni i 2012 og det føles lenge for spesielt en mor.  Denne gangen gikk alt bra på turen og jeg tror det er første gang at de ikke har vært forsinket eller minstet bagasjen så det lover bra.  17. mai står vi tidlig opp og pynter Jenny – storflagger, Marina Manager (Rudy) kommer til båten med One15 vimpel og vi nyter er herlig frokost med fenalår og laks fra Norge.  Så kler vi oss i finstasen og tripper av gårde i 35 varmegrader og steikende sol til den norske ambassadøren som hadde inviterte alle normenn i Singapore til formiddagsvisitt med vin og kanape’r. Svetten siler nedover ryggen og beina så alt er kliss vått, men vi koser oss sammen og får en flott 17.mai som avsluttes i Boaters Bar med happy hour før Benedikte og Joachim setter kursen for Clark Key som er Singapores hotteste disco, bar og restaurant område for de under 40, vi kryper til køys og er vel fornøyd med dagen og med familiebesøk fra Norge.
Joachim, alias Mr. Lomo blir litt skeptisk nå det bare er Kinesiske dumplings som blir servertPå Hawker spisested med Alan og Margaret, Benedikte og Joachim

18.Mai tar Margaret og Allan oss alle med til et lokalt Hawker sted for å spise kineske dumplinger og andre lokale godsaker som vi ikke kjenner navnet på – vi hadde ikke selv våget å prøve alle de forskjellige rettene som ble satt foran oss, men med lokal kunnskap går det greit –  Margaret ”shopper” rundt i alle de beste ”bodene” og kjøper en masse forskjellige retter som vi prøver ut. Det er veldig annerledes mat enn det vi er vant til, noe smaker godt mens andre ting mindre godt, men spennende og kjekt å få oppleve hva den vanlige Singaporianer spiser.  Prisene er for hver rett 15-20 kr. Du må være lokalkjent for å få god hawker mat – først må du vite hvilke hawker sted du skal gå for å få det du ønsker (sjømat, dumpling, satay, nudels, indisk etc.), så må du i tillegg vite hvilke ”bod” du skal gå til for å få de beste nudlene etc. etc.  Det er ikke mulig for den vanlige turist å klare dette på under et år, så vi føler oss veldig privilegert for at vi får så god hjelp av gode venner med lokalkunnskap.

Hagerestauranten hos RaffelsMiddag i hagen på RaffelsSøndagen drar vi med lokal bussen på Sentosa for å utforske øya og finner en masse forskjellige aktiviteter langs ruten – ”Underwater world”, Universal studio, strandpromenaden og det mest spennende av de alle, iFly Singapore som er en vind tunell hvor du flyr selv og selvfølgelig skal det prøves av de unge.  Etter utforskningen av Sentosa går turen videre til det verdenskjente hotellet Raffels hvor vi spiser middag i hagen før vi går opp i Long bar og drikker en Singapore Sling – det er ved dette hotellet at drinken første gang ble laget. Utsmykingen er forskjellig fra norske kirker På tur i Little IndiaBaren har ikke forandret seg siden vi var her sist, de obligatoriske peanøttene står på bordet og skallet kastes på gulvet, men selve atmosfæren er annerledes (vi har siden hørt at nye eiere har overtatt).  Videre drar vi til Little India hvor vi besøker tempelet (som Benedikte husket igjen) og vi inntar et ok indisk måltid før vi setter kursen tilbake til båten.  Tirsdag morgen får vi nye gjester om bord Marie (Benedikte’s barndomsvenninne) og Stian (venn av Joachim), de unge koser seg i solen og i bassenget og tar bussen til Chinatown, og for første gang på lenge spiser vi alle om bord – koselig for ”mor og far” og ha båten full av gjester igjen.

Orchard Road Dyrenes konge i ZooLemur på vaktUken ble brukt til besøk på Singapore Zoo, frokost på ”Wild Honey” som serverer frokoster fra hele verden, shopping i Orchard Road – verdens ”hotteste” handlegate og middag på Boat Key.  Vennlig skapningSjimpanse med barnLar seg klø gjør den ogsåTirsdag 23 hadde jeg eksamen på sjømannskirken så nå er det endelig blitt sommerferie også for meg.  Gutta vasket skorg, dekkshus, mast og cockpit.  Vi får også besøk av den norske ambassadøren T. Endresen (som vi traff på 17-mai) sammen med Elisabeth og deres 3måneder gamle datter Erika – kjekt å få besøk av normenn og ekstra stas når det er ambassadøren.

Hele masten ble også vasket av Joachim og StianVask og rengjøring hører med til båtlivet ogsåBenedikte flyrEtter besøket ble det eksamensfest i cockpiten sammen med gjengen og våre gode Singaporianske venner (Yi-Lin, Vincent, Margaret og Allan)  klokken ble 03.00 før vi gikk i seng – ny rekord.  Før de besøkende reiste hjem torsdag 30. mai tok Benedikte og Joachim oss med på Crystal Jade (kjempeflott Kinesisk resturant) hvor vi smakte mange spennende retter. En av de mest vanlige øglene som vi ser her i Singapore To glade "flyvere"Kl. 22.00 kom taxien og hentet våre gjester for å kjøre dem til flyplassen og som vanlig er dette det verste med hele besøket – det er aldri kjekt å si farvell, denne gangen var det dog litt lettere for vi visste at Benedikte og Joachim skulle kommet tilbake igjen i juli for å seile med oss til Malaysia.

Siste dagen i mai måtte vi ta en tur med bussen til Malaysia for å fornye oppholdstillatelsen vår, og fikk 3 måneder visum denne gangen og ikke 1 måned som vi fikk når vi kom med båt – og det kostet oss 30kr i bussutgifter!  Det spennende blir når vi skal sjekke ut med båten i tillegg og de oppdager at vi har tatt oss en 2 timers busstur til Malaysia, men den tid og den sorg.

Comments are closed.