26: Moorea – Bora Bora – Papete

Fransk Polynesia Bora Bora – Raithea  – Tahiti

Kritthvit strand på en "øde" øyForlater Moorea og setter kursen mot Bora Bora14.06.2010 Nattseilas mot Bora Bora, det var lite vind så vi gikk for motor og ankom Bora Bora tidlig neste morgen.  Vi hadde regn og regnbyger hele natten og litt neste formiddag, men så kom solen og vi kunne ta gummibåten ut på en liten øy for å snorkle og bade.  Dette var virkelig et stillehavsparadis med kritthvite strender og krystallklart vann.

Krystallklart vann"Benediktes øy"Vi så også noen skater som svømte rundt båten og annen stor fisk som hoppet.  Det var overraskende få båter her og det føltes veldig godt etter alle båtene på Tahiti.  Mulig det er litt tidlig på sesongen for Bora Bora er vansligvis det siste stedet i Fransk Polynesia båtene går til før de drar videre mot Tonga.  Pga. vinden som vanligvis blåser fra SØ kan vi får en tøff tur tilbake, men den tid den sorg, nå er vi her og skal kose oss.
Etter et par timer på stranden for de yngste av oss senket igjen Middag i cockpitenmørket seg og vi spiste en god middag.  Det ble en veldig tidlig kveld siden vi hadde vært underveis siste natt og var litt i underskudd på søvn.

Neste dag var været bedre og vi forhalte nærmere vår “Stillehavsøy”.  Benedikte og Joachim tok gummibåten og dro  inn for å bade mens vi ble ombord for å pusse, sy og rydde.  Jan pusset rekken mens jeg sydde solbeskyttelse til “skylighten” over salongen . Vi trenger litt solbeskyttelse både for varmen og solen som falmer sofaputene, jeg var litt engstelig for at det skulle bli for mørkt i båten men det slapp fint lyset gjennom.  Rundt lunsj kom Benedikte og Joachim tilbake for de hadde blitt Rekken pussetJenny med det karakteristiske Bora Bora fjellet i bakgrunnen“jaget” fra øya som er eid av en av hotellene i nærheten og de bruker den til “picknick” område for hotellgjestene.
Ut på ettermiddagen forflyttet vi oss tilbake til vår første ankringsplass for det var roligere sjø og litt mindre vind der.  Ankret på 6 meters dyp og kunne se hele ankeret og kjettingen når vi satte ankeret.  Vel forankret stupte vi uti og snorklet rundt båten, det var lite fisk å se, sjekket ankeret og kikket litt på propellen og kjølen.  Det ser ut som zinken på propellakselen er forsvunnet så vi må få satt på en ny.  Det er helt ubeskrivelig å kunne snorkle i så klart vann og se 6-10meter ned, temperaturen i sjøen er også helt perfekt ca. 25 grader.

Ettermiddagskos i cockpitenJan fikk også lakket strøk nr. 6 på den ene siden av rekken og er allerede på god vei på motsatt side, etter dagens lille økt. Den eneste hindringen er regnbyene som kommer med jevne mellomrom.  Joachim laget “sundowner” til oss alle og vi koste oss i cockpiten i solnedgangen, middagen ble også servert ute og den avsluttet en perfekt dag for oss alle.
Det er likt for oss alle at et par timer etter middag er det tid for sengen, Joachim er litt mer våken enn resten av gjengen så han ser på film på PC’en før han sovner.
Onsdag morgen våknet vi av kraftig regn så frokosten måtte inntaes under dekk.  Været er fuktig og lummert, temperaturen er 28 grader og det har vært veldig varmt i natt.
Merrymaid er akkurat på vei inn i revet og vi kan se dem på AIS’en og har hatt kontakt med dem på VHF’en et par ganger. De prøvde å komme inn hvor vi lå, men ga opp pga. grunt vann og mye korallhoder og gikk bort å la seg ved Bora Bora Yacht Club i en av fortøyningene deres.
Vi satte oss i gummibåten og kjørte en tur inn til Vaitape som er hovedsentrum på  Bora Bora, det ble en lang gummibåt tur i motvinden, men kom tilslutt i havn.
Etter en liten kikk i landsbyen og en god lunsj som ble mye lenger enn planlagt pga. en VM kamp på TV  som gjorde at  Jentene ihvertfall fikk sett litt i butikkene og handlet litt mat uten at noen klaget så vi var alle fornøyd.  Det kryr av perlebutikker overalt og vi ser at prisene er helt andre her en på Isla Gambier (jeg burde kjøpt mange flere)…… Jan er dog ikke enig, men han har jo helt andre prioriteringer.

Polynesisk kano som henger på jollebølgenTuren tilbake ble enda lenger og mye våtere for vinden hadde snudd og økt så det ble motvind også denne veien.  Vi ble forfulgt av 2 kanoer, det ser ut som den store guttesporten her er å henge seg i bølgen etter motor og gummibåter for å få en “gratis” padletur.  Været var fremdeles grått så senere på dagen forhalte vi bort til Yacht Klubben hvor Merrymaid lå og tok en av bøyene.   Det skulle være både restaurant og bar der, men det så veldig “sjabbi” ut.  Orkanen som var her i februar hadde gjort store ødeleggelser både på kai og restaurant så det var bare baren som delvis var bygget opp igjen.  Gregory kom innom og inviterte alle 4 til middag ombord Merrymaid samme kveld og vi takket selvfølgelig ja.

Middag ombord i Merrymaid, Gregory, eieren til venstre

Merrymaid har en fantastisk flott klassisk salongVi fikk en uforglemmelig middag og kveld ombord, Nico (le chef) hadde gjort en super jobb, båten, atmosfæren, og middagen var helt fantastisk. Nok en kveld vi vil huske og gjemme som et godt minne og nye venner som vi vil holde kontakt med.

Torsdag morgen sto solen allerede høyt på himmelen da vi gikk for motor videre inn i revet på øst siden av Bora Bora.  Hotellet Four SeasonsHotellets bungalover på rekke og radDet var bare så vidt vi klarte å komme oss gjennom det grunneste (kun 60cm under kjølen).  Vel gjennom korallhodene så vi 3 store spa hotell, alle med bungalover over sjøen.  Det var også et “Lagunarium” like ved.  Vi ankeret opp i 4 meter vann og så bare sandbunn under oss.

Benedikte og Joachim dro for å bestille spa time på “Four Season Spa hotel”, mens vi “gamle” ble ombord, planen vÅpning på østsiden av Bora Bora atollet, Tahaa i bakgrunnen ar å kjøreSt.Regent hotellet med fantastiske bungalover over til “Lagunariumet” for å se hva de hadde å by på når de kom tilbake.   Akkurat i det Benedikte og Joachim kom tilbake og vi skulle gå i gummibåten for å kjøre inn til “Lagunariumet” hørte vi PAN PAN melding på radioen og det var så klart at vi forsto at det var nærmt oss.  Jan svarte og det viste seg at det var en Canadisk båt som hadde gått på revet rett bortenfor oss.

Korallhode fast i ankerKorallfiske med CQR anker ombord på QuickstarVi fikk gummibåten raskt ombord og tok ankeret for å gå å hjelpe dem, vi prøvde å gå inn mot dem men korallhodene sto så tett at det ikke var mulig, vi traff også ett så vi bakket raskt av og satte anker.  Jan og Joahim satte gummibåten på vannet og dro bort til dem mens Benedikte og jeg ble ombord.  De var kommet seg av korallrevet, men det ene ankeret som de hadde satt var fast under et korallhode og strømmen var så sterk at det var umulig å dykke.   Etter mye om og men klarte de sammen med en annen båt og få det løst, men en stor del av korallet satt fast i ankeret. Vi fikk “Quick star” opp på siden av Jenny og lykkes med å få steinen av ankeret, etterpå forhalte vi begge båtene bort til vår ankringsplass.
Diana og Peter i “Quick star” var takknemelig for hjelpen og senere på kvelden ble vi invitert ombord for en “sundowner” .  Det var et hyggelig bekjentskap og vi kommer helt sikkert til å treffe dem igjen.Din spa hytteBenedikte i spa settingPå vei til Spa

 

Fredag 18 kjørte jeg “de unge” inn på Four Seasond hotell til SPA time (misunte dem litt) det var grått og endel regn i luften så det var en perfekt dag for SPA behandling.I spa hytten

Peter kom over til oss og slo av en prat og senere dro vi sammen med Diana og Peter inn til “Lagunariumet” for å sjekke hva de hadde å tilby.  De hadde 4 forskjellige basseng, et stor med hai og skater (black tip, white tip, grey shark, lemon shark og sting rays), et med store hav skilpadder og fisker, et med fisker og  et med korallfisker.  Det kostet 150 kr. per person og siden Benedikte og Joachim ikke var der bestemte vi oss for å utsette besøket og prøve å finnet et annet tidspunkt slik at de kunne være med.  Det var også blitt endel vind og regn så det var ikke lenger så fristende å være ute.  I 13.00 tiden ble vi oppkallt av “spa gjengen” for “pick up” og vi forhalte Jenny til hotellet og jeg tok gummibåten for å hente dem.   Tauet tilbake til JennyKom meg nesten inn til hotellet før påhengsmotoren stoppet og måtte ro siste biten, vinden hadde økt enda mer så det ville bli vanskelig å ro ut igjen.  Etter endel forsøk på å starte motoren både av oss og andre på hotellet ble vi tilsutt tauet ut av en vannskooter.  Ikke helt skipperens favoritt kjøretøy, men denne gangen gjorde det jobben og vi kom oss vel ombord i Jenny.
Vel ombord gikk vi tilbake til bukten bortenfor Vaitape “landsbyen” og fant skjul for sønnavinden  sammen med “Merrymaid” og et par andre båter.  Det var ok å ankre opp i en lun havn igjen etter dagens “gummibåt tur” og andre hendelser.  Jan laget en god middag og koste oss med James Bond film om kvelden, klarte til om med og være opp til over 23.00.

Lørdag var det prosjekt påhengsmotor Jan og Joahim var i feilsøknings modus hele dagen men måtte tilslutt gi opp.  Noe overraskende for det er veldig skjelden Jan ikke klarer å reparere ting.  Neste steg blir “doktoren” på Marina Taina når vi kommer tilbake til Tahiti.  Det var en litt grå dag med endel regnbyger, et tydelig et værskifte nå så det er usikkert når vi kommer oss tilbake mot Tahiti.
Sausekokken i aksjonVenter på bedre værSøndag var enda mer grå og vindfull dag (42knop i kastene) så vi ble ombord og koste oss med kortspilling, lesing og PC arbeid.  Kjeldelig for gjestene våre som var kommet for å bade og sole seg, men gråvær blir det iblandt selv i “Paradis”, men etter regn kommer alltid sol, det er bare litt usikkert når…..
Var innom Merrymaid med diverse låne “artikler” og fikk et stjernprogram hos Gregory som viser navn og historie på stjernehimmelen, veldig interessant.  Stakk også innom “Kvick star” og inviterte dem på middag om kvelden.
Vi hadde planlagt en spasertur langs stranden, men måtte bli ombord å passe på Jenny pga. den sterke vinden, og med bare en liten 2hester påhengsmotor kommer en ikke langt, men vi er allikevel veldig glad for at vi har en ekstra motor ombord.  Vinden ga seg ikke så Diana og Peter turde ikke forlate båten så middagsinvitasjonen ble kansellert.  Vi koste  oss med god biff og så litt film før sengetid, vi slapp heldigvis å sitte ankervakt for vinden roet seg rundt midnatt.
Planen er å dra mot Tahiti igjen når sjøen og vinden har lagt seg, værprognosene ser fine ut fra tirsdag.

Pakking av storseilGjester ombord på MerrymaidMerrymaid 1904Mandag morgen var det klart for fotosession for Merrymaid og Jan var “leiet” inn som fotograf mens Gregory kjørte gummibåt. Været var blitt litt bedre og solen tittet litt fram av og til.  Vi (Benedikte, Joachim og Eli) ble invitert ombord i Merrymaid for å være med på seilingen.  Jan og Gregory i gummibåtenPassasjererVi var passasjerer og det føltes godt for en stund, vi koste oss i cockpiten mens mannskapet jobbet med seil og seilføring.  Det var ikke så lett for dem for farvannet var trangt og vinden var råsete, så det var ikke mulig å få full seilføring på henne.  Eier var ikke helt fornøyd så det tok ikke lange tiden, men det var allikevel fint å få være med å seile med henne.

Bloody Mary restaurantRåvarene blir presentert som menyI barenOm kvelden dro vi inn på den Kjendisrestauranten Bloody Mary for å spise middag.  Ved bordet , Bloody MaryVi så ingen kjente filmstjerner denne kvelden, men hadde en koselig middag.  Stolene er små barkrakker så du skal ha god rygg for å sitte der i flere timer.

Neste morgen brakk vi anker, vinket farvell til Merrymaid og dro ut revet mot Tahaa som er ca. 15mil unna, men det ble en lang og tung tur med litt sjøsyke passasjerer og mye dønning fra blåsten som hadde vært.

På Yacht Klubb Taravan:
Tahaa Yacht club "Taravan"Buffet Taha Yacht ClubBufeen på Yacht klubben var pyntet med masse blomster
Gikk inn til en Yacht Club Tahara som vi hadde fått anbefalt, de serverer bufe og har danseshow hver tidsdag.  Alle fortøyningene var opptatt eller bestilt, men vi satte anker på 30 meters dyp og bestillte bord til kveldens bufe og show.
Nok en koselig kveld med mye hofte bevegelser som ser helt umulig ut å lære seg.  De hadde også flott “fire dance” på stranden og det har vi ikke sett før.

Tahaa solnedgangFire danceDanse og syngegruppe TahaNeste morgen dro vi på land og besøkte perlefarmer som ligger like ved Yacht Klubben og vi var heldig for de holdt akkurat på å høste perler av skjellene.  Etterpå tok vi en tur i butikken, men damen var så opptatt av noen amerikanske “fruer” så det ble “heldigvis” ingen handel på oss.

Forhalte så bort til nabo øyen Rikitea for å sjekke slippforholdene der, men vi var for stor og tung for dem.  Så vi ringte med På vei til perlefarmen traff i disseBenedikte styrer mot RikiteaBenedikte trimmer mamma og Joachimen gang til Tahiti og bestillte plass for opptaging den 01.07.  Forhalte til Marina ……. og tok en av fortøyningene Tahiti Yacht Carter etter å ha snakket med dem først.
Vi dro vi inn på land for kikke på fasilitetene i Yacht Klubben og det var en koselig liten klubb med en liten gjestebrygge. Det var etter hvert blitt veldig varmt så jeg hoppet i vannet for å avkjøle meg litt og svømmte til land , Joachim ble fristet til å hoppe etter så vi svømmte begge gummibåten med “prinsesse” Benedikte i tilbake til båten.  Hun liker ikke haier så vi får henne ikke ut i vannet uten at hun kan stå på bunnen.

Koser oss i vannetFørste snorkel for Jan og med kamera!Benedikte og Joachim snorklerDerfor dro vi neste morgen over til en “øde” øy for å bade og snorkle.  Det var masse fisk på korallhodene utenfor øya og det var veldig langgrunt så vi kunne gå langt utover.  Jan fikk på seg snorkel og maske for første gang og fikk en helt ny opplevelse.  Han har tidligere ikke klart å bruke snorkelutstyr for han har brekt seg hver gang han har fått munnstykket i munnen, men denne gangen klarte han det .

Senere på dagen dro vi ut mot revåpningen og satt anker for å spise en god kjøttkake middag før vi satte nesen tilbake til Tahiti for motor med vinden beint imot.  Heldigvis var det lite vind så det ble en rolig overfart, vi tok alle hver sin vakt så det ble ikke så lang natt.  Satte anker tidlig fredag morgen utenfor Marina Taina i strålende sol og 35 grader.

Etter litt shopping på Carrefour for Benedikte og Joachim dro vi inn til agenten vår for å få litt informasjon om Technimarine og adressen dit.  Vi bestillte også plass på en av restaurantene på Marina Taina for middag samme kveld, det begynner å nærme seg avreise for de to unge og vi hadde planlagt en middag i en av marina restuaranter før de dro.
Etter en god middagslur dro vi inn til Marina Taina for å spise på Coconut restaurant, prisene er norske så det er helt umulig å spise ute ofte.  Men det er litt ok for da blir det litt mer stas hver gang vi gjør det.  Joachim var litt skuffet over biffen for vi har spist Argentinsk biff ombord et par ganger og ingenting kan slå den.  Har begynt å få en god “dreis” på den etterhvert for det har jo blitt et par “lomo” middager ombord det siste  halve året.

Joa i gummibåtenNylakket rekkeJoa pusser rekkenLørdag morgen dro vi tidlig til byen slik at gjestene våre kunne få handle litt før de dro hjem.  Vi gikk på båtbutikken for å reklamere på waki talkiene som vi kjøpte.  Vi kjøpte også snorkelutstyr til Jan, det fortjente han virkelig etter å ha klart å snorkle for første gang i sitt liv.  Det ble en forsinket bursdagspresent fra meg.  Vi hadde også en koselig middag ombord (hjemmelagete enchiladas), mer vellykket enn restaurant middagen igår.
Søndag morgen dro jeg tidlig inn på Carrefour for å publisere litt bilder på nettet og betale noen regninger.  De unge nøt dagen ombord i solen, de vasket båten på dekk og utvendig for alt salt og måtte også brukte slangen for egen avkjøling.
Jan forsatte pussingen og lakkingen, det blir finere og blankere for hver dag som går.  Joachim var flink å hjelpe til både med pussing og som håndtlanger.

Kvelden ble avsluttet med koselig prat i cocpiten, en “sundowner” med is fra de Chilenske isbreene og en god tapas middag.  Alt er kjekt ” team work” og alle deltar med sitt bidrag.  Vi har hatt noen flotte kvelder ombord sammen.

Mandag var det igjen en tur på Carrefour for å skype med Trygve og Edle for å forberede deres tur.  Vi har lagt opp litt aktiviteter og en reiserute som vi ville diskutere med dem etter erfaringen vi fikk med Benedikte og Joachim.
Gul Nemo?Fine fargerDet er siste dagen til våre gjester så vi tok gummibåten og dro ut mot revet for å prøve å snorkle litt.  Vannet har vært veldig klart de siste dagene så vi så masse fisk på vei utover.  Joachim og jeg hoppet ut i mens de andre ble ombord det var litt for dypt for dem.  Vi fikk en flott snorkletur og så masse fisk og fiskestimer, det var litt større fisk her også for det var litt dypere.  Siste dag er alltid den minst trivelige, de 3 ukene vi har vært sammen har gått kjempefort.  Vi har hatt det veldig kjekt sammen og virkelig kost oss.
Ut på kvelden var det ingen vei tilbake og vi dro inn med gummibåten for å finne taxi og si farvell.
Vi tør ikke tenke på hvor lenge det er til neste gang vi treffes, men vi har alle minnene og mange flotte bilder å leve på til neste gang.

 

Comments are closed.