Andre reisebrev fra stillehavet

STILLEHAVET 16.04-20.04 2010
Dag 6 (16.04) 33g S – 86g W: Utseilt distanse siste døgn 134. Totalt 828.
Seilføringen er justert for nattvakten og vi seiler nå med vinden foran tvers, 10knops vind og ingen sjø – veldig behagelig «føre», kursen er NW. «Rotten» har ikke gitt lyd fra seg idag heller så jeg tror nok det hele var en stor fantasi.
Vinden har variert veldig, men ser ut som den nå har stabilisert seg. Det er blitt varmere ihvertfall inne i båten så vi har tatt av et par lag med klær, men fremdeles føler vi at vi har for mye på oss.
Vi har skrudd klokken en time tilbake for å komme mer i takt med Påskeøya og med lyset og mørket. Det betyr at vi nå er 7 timer etter Norge.
Vi har ikke kjørt motor en eneste gang siden vi forlot Chile og det er vi veldig fornøyd med. Vi kommer helt sikkert til å trenge den senere på turen.
Snakket med båten «Marcy» (Ginger-Peter) på kortbølge radioen for noen timer siden og de har det også bra ombord. De skal seile en distanse som er 3 ganger mer enn oss: Puerto Montt – Hawai, 6000nm og det er ganske formidabelt. Det er ca. 2000nm fra Valdivia til Påskeøya og vi regner ca. 2 uker på turen så kan dere selv regne ut hvor lenge de vil være i sjøen. Det står respekt av noe slikt, og det beste av alt er at det så ikke ut som det bekymret dem det minste i det vi vinket farvel til dem.
12:00 Stuegulvet er ikke lenger flatt, vi har kommet litt for langt nord i forholdt til værvinduet så vi fikk vinden midt i «trynet». Et par timer sør for oss er det en helt annen vind og det var jo der vi skulle være, har dere hørt den før.
Nå humper vi avgårde på skeive og med masse vann på dekk, og venter på at vinden skal dreie til vår fordel, så fort kan det endre seg. Vi som hadde planlagt dusjing og romantisk middag i kveld, det må nok vente 1 døgn eller mer tror jeg, vi lukter like ille begge to så det betyr ikke så mye med en dag eller 2 i tillegg,
Det positive som dagen har gitt oss er 14 mail fra familie og venner og det er kjempekoselig, så det får være trøsten, det er så kjekt å høre fra dere og litt nyheter hjemmefra i tillegg. Setter veldig pris på at dere skriver til oss.

Dag 7(17.04) 32g S – 88g W: 05.00 «lokal Jenny tid».
Utseilt distanse siste døgn 134. Totalt 962nm.
Vet ikke lenger hvilken tid jeg skal referere til, vi opererer med UTC, Chile tid, midt i mellom tid og Påskeøya tid.. Er det rart at døgn og datoer går litt i tull.
Gårsdagen var mildt sagt jobbig som de sier på svensk. Vi hadde masse, lite og ingen vind så seilene måtte opp,ned, inn og ut opp til flere ganger. Spesielt i lite vind er vi engstelig for at storseilet skal få slag (det er det som har skjedd de 2 gangene vi har revet det). Kursen har vært alt annet enn der vi egentlig skal.
Vi var glad at det var dagslys for da er det litt enklere å håndtere seil, men det ble lite hvile på dagen så natten har vært tøff.
I tillegg ville ikke generatoren starte så vi arbeidet med den et par timer utover kvelden, alt ok nå. Det var luft i sjø kjølevannsystemet som pumpen ikke klarte å fjerne. Og det er jo forståelig for det kan vi alle ha. Inntar nå kake nr. 3 (trøstemat) og har nattens andre nattevakt. Kakene er veldig gode og hjemmebakte (prøv oppskriften som står på cookis pakken, den med tranebær), har gjemt dem vekk i fra Jan og rotten for da forsvinner de med en gang.
Nå går vi endelig rett på målet for motor. Det ble tilslutt kl. 19:00 vår tid «mørkt» og ingen vind. Som dere forstår ble det ingen dusj denne dagen heller.
Det er faktisk første gang på 6 dager at vi har startet motoren så vi har plenty med diesel. Ikke det at vi ønsker å fylle på Påskeøya for der må alt ut i jerrykanner gjennom brenningene, ikke ønskelig for en som er så dårlig å kjøre gummibåt som meg.
Fikk mail fra Alex (skipperen på Nordwind) han sier at det er en fascinerende øy, masse flotte figurer, subtropisk deilig temperatur og flotte badestrender og ikke minst veldig hyggelige mennesker. VI GLEDER OSS. Kanskje er vi der om en uke?
Nå må jeg se ferdig filmen som jeg startet på i forrige vakt, så vi har det ikke så verst allikevel :). Det er definitivt blitt varmere iløpet av de siste dagene, spesielt merker vi det om natten.

Motoren gikk til rundt lunsj før vinden kom igjen og det ble mulig å seile, revet lot vi stå pga at vinden er veldig varierende i styrke og retning. Dagen ble varm og fin og for første gang på turen kunne vi spise lunsj i cockpiten.
Båten gikk fint i de store Stillehavs bølgene som er ca. 5 meter høye og veldig lange, det er ca. 200m mellom dem. Vi bare duver litt opp og ned.
Endelig var det vær og føre for turens første dusj, og det trengtes, mannskapet luktet ille og følte seg enda verre. Vi falt litt av fra vinden for å ikke krenge så mye og vasket både oss selv og båten, ihvertfall litt, hushjelpen har hatt fri de siste dagene så det var litt å ta igjen. Resten av rengjøring må gjøres imorgen hvis været holder seg slik som nå. Resten av dagen og kvelden forgikk uten noen store hendelser.

Dag 8(18.04)32g S – 92g W: 02.00 «lokal Jenny tid».
Utseilt distanse siste døgn 161. Totalt 1123nm.
Været er fremdeles godt og vi seiler avgårde i 6-8knop med vind fra SØ den varierer litt i styrke og retning så jeg sitter ved kartbordet og ser film og kansellerer «vindskift alarmer». I natt har vi faktisk luken åpen så temperaturen stiger sakte, det er mye mer behagelig temperatur her i Stillehavet enn den vi hadde over Atlanteren som var mye varmere og fuktigere. I tillegg hadde vi mye mer vind på den overfarten så båten var mer ubehagelig å være i.
Nå har vi ca. 10 mil igjen til vi er halvveis på turen vår, denne uken har faktisk gått veldig fort, noe jeg ikke hadde trodd på forhånd. Jeg som gruet meg slik til disse lange overfartene har faktisk begynt å like dem. Følelsen av ro senker seg når båten seiler og du kan bare være her., ihvertfall når været er bra er dette et fint sted å være. Det er forbausende hvor fort en glemmer at været har vært dårlig, når solen titter fram eller når stjernehimmelen blinker over deg er alt ruskevær glemt på et blunk.
Søndagen var fin med lett vind og fin stol, det eneste problemet var at den var beint i «ræven» så vi sliter med å holde seilene fra å slå når vinden slipper og bølgene tar båten. Det er så store dønninger at det gjør det litt vanskelig å holde seilene fylt i lite vind. For første gang kunne vi ha på oss akkurat så mye som vi ønsket og til alt hell var vi ute da spinnakerbommen løsnet fra festet sitt oppe på masten. Vi har et tau festet rundt bommen for å holde inntil tauene slik at de ikke skal slå i vinden og det var dette tauet som holde bommen akkurat nok til at vi kom oss fram på dekk og fikk tatt den og lagt den ned på dekk. Bolten lå på dekk, men muttern og skiven var borte, vi fikk satt på en ny mutter og satt bommen på plass igjen. Vi tør ikke å tenke på hva som hadde skjedd hvis den hadde ramlet ned når en av oss jobbet på dekk.

Ut på ettermiddagen måtte vi stryke storseilet og starte motoren da vinden døde helt. Men da kvelden kom kunne vi atter seile og vi valgte da kun å seile med yankee og stagseilet for ikke å måtte ta ned storseilet utpå natten. Når dønningen er så store er det vanskelig å jobbe på dekk spesielt håndteringen av storseilet er problematisk. Vi har valgt å seile konservativt for å ta var på oss selv og båten, vi har ikke hastverk selv om vi gleder oss til å ankre opp i bukten utenfor Påskeøya.
Idag har vi vært underveis i en uke og har nok sikkert vel 1 uke igjen.

Dag 9(19.04)32g S – 93g W: 08:00 «lokal Jenny tid».
Utseilt distanse siste døgn 146. Totalt 1269nm.
Natten har vært forholdsvis rolig, men pga. Vinden som er beint akter har vi rullet endel, vi har hele tiden justert kursen for å få seilene til å stå.
Nå er det tid for å rapportere inn posisjonen vår til Patagonia Network, vi har også «sjekket» inn på Pacific Seafarers Network, de lytter hele døgnet og kaller deg opp hver kveld. De kan også videreformidle hjelp via radio hvis du har behov for det, de har stasjoner på Hawai og i USA.
Vinden er rett aktenfra så til slutt sprer vi fokken og setter den på spinnakerbommen og båten ble mye roligere og i tillegg øker farten. Dagen har vært stort sett overskyet og litt kjølig. Jan har tatt turen innom frisøren i løpet av dagen og er på ny klar for sommervarmen igjen.
Vi har slitt med å komme fram på mailen vår og tror at det må være en stasjon i Chile som er nede, vi har ikke mottatt noen mail siste døgn. Snakket med Patagonia network på kvelden og flere har problemer med Sailmail så det er ikke noe i veien hos oss og det er godt å vite. Vi har så masse kontakt gjennom mailen vår med andre seilere som vi har truffet underveis så vi er blitt litt «avhengig» av den.

Dag 10(20.04)32g S – 95g W: 08:00 «lokal Jenny tid».
Utseilt distanse siste døgn 152. Totalt 1421nm.
Som dere ser av breddegradene har det ikke gått mye nordover de siste dagene, men kun vest pga. Vinden. Men nå har vi satt kursen nordvest igjen og rett på Påskeøya. Nattevakten har vært rolig og det har ikke vært noe seilhåndtering iløpet av natten. Natten har vi nå delt inn i to vakter en fra 20:00 til 02.00 og en fra 02:00 til 08:00 det ser ut som det fungerer bra for oss og vi får begge sove 4-5 timer i strekk og det er godt. Vi gjør aldri seilhåndtering (spesielt om natten) alene så det kan av og til bli litt våking hvis det må gjøres noe på dekk. Vi er alltid fastspent i line når vi er på dekk uansett om det er dag eller natt, men spesielt om natten får ingen av oss gå ut på dekk uten at den andre er med eller i cockpiten. Det er en regel vi må ha for ellers ville det være umulig for den andre å sove trygt.
Morgenen kom med sol og blå himmel, jeg syntes nesten sjøen ser enda blåere ut når solen skinner, den har en vakker blåfarge. Dagen var lat og jeg tror at jeg ikke har gjort annet i dag enn å sole meg og lese. Har litt dårlig samvittighet for jeg må gjøre klar et reisebrev før vi er på Påskeøya så vi kan publisere det der, men det er enda en liten uke til det. Farten har ikke vært høy de siste dagene og så lenge det er mulig å seile ønsker vi ikke å starte motoren. Vi vet ikke når vi neste gang på få diesel ombord så vi sparer det vi kan.

Comments are closed.