Landfall Vanuatu – Anatom – Juli 2012

Vanuatu – Anatom – Tanna,  20 -23 Juli Jan i banken for å veksle Vatu

Keith i sin flotte uterigger kanoFredag er bank dag på Anatom,  så vi fikk kjøpt oss Vatu slik at vi kunne betale for innsjekk.

På vei inn med gummibåten traff vi Keith i utrigger kanoen sin – han var på vei for å snakke med oss og invitere alle “Yatees” på landsby fest med mat, dans og sang. Det takket vi selvfølgelig ja til og det samme gjorde alle de andre båtene, så det ble nesten 30 gjester.  Vi betalte 1000 Vatu (60kr.) pr. person og det var vel verd hver eneste Vatu.  Vi fikk en uforglemmelig opplevelse og en del flotte bilder, men det er vanskelig å fotografere for ansiktene deres er så mørke at de forsvinner blant de fargerike kostymene og i nattemørket.Her blir vi ønsket velkommenMaten var flott presentert Tradisjonelle drakter for dans

 

 

 

 

De tok imot oss på stranden og vi ble henvist til en stor åpen plass med et par “hus”, det ene var kava huset deres og det andre var “kjøkkenet”.  Vi ble ønsket velkommen og festen ble åpnet med en bønn.  Etter dette viste de oss hvordan de laget bål uten fyrstikker.  Så presenterte alle gjestene seg og festen startet med dans og sang, etter dansen ble det kava drikking.  Denne kavaen var mye sterkere enn den vi drakk på Fiji og hadde en helt annen smak, bare etter en slurk ble du helt nummen i leppen og tungen.

Lager ildLager ild uten fyrstikkerMaten som ble servert var fisk, rotgrønnsaker og frukt til dessert, og det er det de spiser når det er fest, – sundt og godt.Barna var også med på festen De er ikke lik Fijianerne som er store og kraftige, de er mye mindre og ikke på langt nær så tykke, de er “lett og smidig”.

 

Lugaren gjort klar med myggnetting for malaria myggenLørdag ble brukt til båtrengjøring innvendig og ellers avslapping. Lørdag er en rolig dag i landsbyen for de fleste er 7.dags adventister og lørdagen er helligdag og kirkedag.  Så vi holdt oss unna landsbyen og slappet ellers av i båten med serien fra Norge som Jan fikk av våre venner i Bergen – Langs norske kysten.  I tillegg brukte jeg dagen på å lage ferdig myggnetting for å beskytte oss for malaria, på Anatom er det ikke noe malaria, men det finnes på andre øyer.  Vi startet også å ta malaria tabelettene som jeg hadde med fra Norge.

Søndag hadde vi bestemt oss for å snorkle på revet, men det ble det ikke noe av for idet vi skulle gå i gummibåten startet regnet.  Vi spaserte oss en tur på Denne store edderkommen møtte vi også på vår turstranden og gikk en tur sammen med Rod og Elisabeth for å vise dem butikken.  Det er faktisk 2 på øya, den ene har nesten ingenting og ligger inne i landsbyen mens den andre ligger litt lenger borte.  Det føles helt merkelig å gå langs stranden og på små stier for å komme til butikkene, men sånn er denne verden.  De fleste har ingen strøm så husene er mørke og med små vinduer, noen har bygget seg mursteinshus, men de fleste lever i tre hus med palmeblad på taket.  De har et eget hus til kjøkken slik at det ikke skal bli så mye røyk der de oppholder seg.  Det er overhode ingen møbler i huset alt foregår på sivmatter på gulvet, vi regner med at de også sover her og vi har ikke sett at de har så mye mykt å ligge på, litt tøystykker her og der er det vi har sett.

Båtene i bukten Port ResolutionPlanen vår var å dra tirsdag til Tanna, men mandag morgen blåste det fra NW og den kom rett inn i revet og laget en del sjø, så etter å ha gjort sjøklart dro vi mot Tanna.  Det var lite vind, men den kom rett imot og vi satte ikke seil, det tok oss 5 timer før vi kunne ankre opp i Port Resolution som er et veldig kjent sted pga. sin aktive vulkan.  Vi så den på lang avstand og 1 time etter at vi hadde satt anker var båten allerede begynt å bli sort av aske. Og det viste seg at det skulle bli mer ….. mye mye mye mer.Sort aske fra vulkanen Mt. Yasur

Det lå 8 båter i bukten, men den er så stor at det er god plass de har hatt 32 båter inne her, men da har det nok vært trangt.   Våre opplevelser her kommer i neste reisebrev.

Comments are closed.