34: Tongatapu – Whangarei, New Zealand

Martin og Laura idet vi legger ut ra Tongatapu og forlater TongaUnderveis til New Zealand  23.10

Dag 1
Hei venner og familie

Vi er nå underveis igjen, sender kun noen få ord idag.  Vil skrive mer når vi har fått satt sjøbein, akkurat nå lider vi litt alle sammen (unntatt Jan) siden det er så lenge siden vi har vært på det store hav.

Forlot Tonga Tapu idag med tungt hjerte det har vært et fantastisk sted å være, men vi gleder oss til å sette våre bein på New Zealands jord om 6-7 dager, vi har nå 977 nmil igjen.

Vi god vind forenfor tvers så vi gjør god fart, men behagelig er det ikke.

Alt vel ombord.
Hilsen Laura, Martin, Jan og Eli

Dag 2 (24.10.2010 – Eli’s bursdag)
Hei venner og familie

Vel et døgn har gått nå og vi er i litt bedre form, vinden er fortsatt sterk og vi gjør god fart.

Sjøen har blitt større og vi har sikkert nå 4-5meters bølger rundt oss og til tider mye oversjø. Vi tok et nytt rev i storseilet da vi så 32knop på vindmåleren, nå ser det imidlertid ut som det har roet seg noe. Dette været var varslet og vi håper og regner med at det vil avta litt iløpet av morgendagen.

Vi har heldigvis godt mannskap ombord og det hjelper på at vi kun har 3 timers vakter og kan være av vakt i 9 timer.  Det er luksus for oss som har seilt alene de andre strekkene (bortsett fra over Atlanteren). Laura og Martin fungerer flott ombord og er veldig proffe seilere, og det hjelper på i slikt vær.

God fart men sjøsyken er her for noen som ikke er så vant med små seilbåterEn kan jo spørre hvorfor en utsetter seg for dette og spesielt på bursdagen sin, jeg har nå hatt de 2 siste fødselsdagene i åpent hav og ingen av dem har vært noe behagelig.  Men desto bedre er det å komme i havn igjen og fått feiret den.

Gratulerer med dagen Helge!, håper du får en fin dag og litt roligere enn min.  Jeg fikk iår fødselsdag 1 dag før deg, vil skrive noen ord så snart været har roet seg.

Vi har siden siste fødselsdag seilt over 15.000 nmil og vi ville ikke vært det foruten.  Vi har sett og opplevd så mye.  I tillegg har vi truffet noen fantastisk flotte seilere og andre som vi helt sikkert vil ha kontakt med resten av livet.  Jeg fikk 2 gaver og mange gode ønsker med meg når vi dro fra Tonga, både fra mannskapet på Restless og Zephyrus. Vi føler oss så priviligert at vi har truffet så flotte og spennende mennesker, og vi gleder oss til å treffe dem igjen i New Zealand.

Vi har hatt noen flotte dager sammen på Tonga og kost oss med god prat, mat og drikke, vi må jo spise opp det meste som er i frysen, alt kjøtt, meieriprodukter, frukt, krydder,  div. hermetikk blir tatt når vi kommer til New Zealand.  Så det blir en ny opplevelse og få båten gjennomsøkt.  Vi har laget ferdig 6 middager til denne turen, men slik som været er ser det ut som vi spiser mindre enn planlagt så det blir nok noe igjen til “myndighetene”.

Restless og Zephyrus kommer etter når værvinduet er litt lenger, vi bruker et par dager kortere tid enn dem derfor valgte vi og dra nå sammen med 3 litt større båter.  Vi har kontakt med disse båtene kl 17.00 hver dag på kortbølgeradioen og det er kjekt å vite at det er flere der ute som er i samme båt og vi kan vurdere kurs, vær og vind sammen med dem.

Ellers har vi ikke gjort noe annet enn sove, spise (litt) og holde oss fast så får vi se hva morgendagen bringer.

Ut fra farten vi har pr. idag ser du ut som vi har vel 4-5 døgn igjen og det er litt fortere enn vi hadde beregnet, men det kan enda skje mye med vær og vind.  Vi har pr. skrivende stund 780 nmil igjen.

Mange hilsner Laura, Martin, Jan og Eli

Dag 3 

Hei venner og familie

Sjø og vind har roet seg en god del og vi har nå fått satt sjøbein alle sammen.

Idag har det sosiale livet startet igjen i båten, vi har kost oss i solen i cockpiten.

Solnedgang i det Tasmanske havVi håper dette været vil vare et par døgn til for det er så mye enklere, spesielt siden vi må spise opp all maten ombord før vi sjekker inn i NZ.  Det blir nok en utfordring spesielt i denne båten hvor det er “gjemt” mat overalt.  Idag har vi kost oss med masse egg og norsk laks til lunsj.

Takker dere alle for hyggelige hilsner og koselige mail på dagen min, det er kjekt å føle at en ikke er helt alene i verden.  Det føles jo ofte slik når en bare ser hav overalt.

Vi sliter fremdeles litt med vann maskinen, så vi krysser fingrene for at den holder de 3 siste dagene.  Vedlikeholdslisten for NZ er lang og vi har blitt lovet en plass langs kaien de første ukene i Whangarei marina.  Vi har ikke lagt langs en kai siden vi var i Chile, i Papeete lå vi med akterenden inn de få dagene vi var i byen ellers har vi lagt på svai hver eneste dag i de siste 6 månedene så det blir en stor overgang.

Også sosialt sett blir det som å komme til en annen verden, vi har vært i releativt fattige land siden vi forlot Mar Del Plata i Argentina i januar.

I skrivende stund har vi nå 618nm igjen så tallet blir stadig lavere, vi har seilt mellom 180 og 190 nmil i døgnet.

Ellers er livet ombord godt og vi koser oss med bøker og mail fra venner og kjente.

Mange hilsner Laura, Martin, Jan og Eli

Dag 4

Hei venner og familie

En ny fin seildag ombord værgudene har også idag vært på vår side og vi gjør god fart mot målet, i skrivende stund er det 432 nmil igjen.

I natt krysset vi Øst – Vest linjen så nå er vi 178 grader Øst igår var vi 178 grader Vest.  Den 24 oktober (1år siden) krysset vi equator fra Nord til Sør og nesten nøyaktig et år senere krysser vi Øst – Vest linjen.

Eli tar ut et revDet har nå blitt betydelig kaldere om natten og vi merker godt den “skarpe” luften om dagen, men det er fremdeles mulig å gå i shorts i cockpiten om dagen.  Solen står opp i 06.00 og går ned rundt 19.30 så det er blitt betraktelig lysere om kveldene.  Det er vår i New Zealand og det skal bli spennede å se om den er like fin som den Norske.  Vi snakker hver dag om lammekjøttet vi skal ha når vi kommer fram, de siste 3 månedene har det kun vært frossent kjøtt å få kjøpt og kvaliteten har heller vært dårlig.  Så fårikål står høyt på ønskelisten.

Vi har ikke hatt ute snøret heller på denne turen (til Jan’s stor fortvilelse) det går for fort og vi har for mye sjø til å “lande” en fisk på dekk (sier Eli)!

Vårt unge mannskap koser seg i cockpiten det meste av dagen med latter og sang, det er så kjekt å ha dem ombord.  Det skaper litt liv å røre å ha unge mennesker rundt seg, det hjelper på savnet av Benedikte og Joachim.

Ellers er det ikke så mye å fortelle om dagen ombord, vi leser, spiser og skriver litt mail.

Jeg trodde egnetlig at vi skulle være mer “produktiv” mht. bilder og reisebrev, men det er ikke så lett å konsentrere seg når båten hele tiden beveger seg, vi har nok med å holde oss fast.  Det er ikke mulig å sette kaffekoppen fra seg et sekund.

Alt er vel ombord Hilsen Laura, Martin, Jan og Eli

Dag 5

Hei venner og familie

En og en halv dag igjen til New Zealand 272nm igjen, værgudene har igjen stått oss bi og vi har hatt en hurtig seilas mot NZ, vi har gjort 186nm siste døgn.  Vi koser oss ombord men gleder oss allikevel til å komme i havn på torsdag kveld….

Det er litt utrolig å tenke på at vi er helt på “den andre siden” av jorden, lenger kommer ikke vi neste stopp er Antarctic og der skal vi ikke.

New Zealand i sikteI natt var sjøen så rolig at nesten strikketøyet kommet fram, jeg strikker genser til Lilly (Benedikte’s hund).  Ja, hva gjør ikke en mor for sitt barn og “hundebarn”.  Men i løpet av dagen har vinden økt igjen og vi raaaser avsted på store bølger og holder oss krampaktig fast.

Det har allikevel vært fin sol i cocpiten så vi har frisket opp fargen og i tillegg vi fått litt saltskvett på kroppen.  Noen bølger hopper opp i cockpiten og hvis du er litt uoppmerksom blir du fort våt.

Hører nå Zephrus og Restless på “Penguin” nett så de er også kommet seg avgårde, og det betyr nok en stor gjensynsfest i NZ.  Vi har sjelden sett så mange båter på havet som på denne turen.  Vi har passert to og sett 1 på radaren som har kommet mot oss, i tillegg hører vi også båter på VHF’en.  Hver dag sjekker vi inn på Pengunie nett og i tillegg snakker vi kl. 17.oo med de båtene som dro sammen med oss (Bambousel, Tahee, Picles og Dellos).

Skål for en flott overfartVi oppdaget i natt at ikke har navigasjonslys mer så nå bruker vi ankerlyset som reserve, det er faktisk ingen som ønsker å gå opp i masten før vi kommer til NZ og ligger trygt i havn.

Vi har planer om å ta hele riggen av og da blir det nok gjort en del justeringer mht. lys etc.

Heldigvis er det fin måne så det vi ser godt om natten.

Alt er vel ombord, nedtellingen er startet!

Mange salte hilsner Laura, Martin, Jan og Eli

Dag 6 

Hei venner og familie

Vi har hatt en litt urolig natt med masse “squals” (regnbyger/vindøkninger) rundt oss hele natten, vi blir liksom sittende inni dem i evighet for de går med omtrendt samme farten som oss.

Laura og Martin har gjort en god jobb i natt de fikk de største vindskiftene på vaktene sine og håndterte båten kjempeflott.

Flisjakken og joggebuksen er kommet ut av skapet og vi føler oss nesten hjemme, det er godt med den kalde luften i nesen.

Ut på dagen fikk vi imidlertid et nydelig føre og sol fra skyfri himmel så flisjakken ble lagt bort til natten.

Frysen er gjennomgått og alle ferskvarer er tatt opp for nå skal det spises før det blir konfiskert i New Zealand.  Vi tror og håper at de 2 ferdige middagene som er igjen overlever siden kjøttet er kokt, men vi er langt fra sikker, det vil vise seg imorgen.

Vi har sendt masse informasjon til immigarasjonsmyndigheten allerede, de skal ha all innsjekkingsinformasjon minst 48 timer før ankomst. Og så snart vi er VHF rekkevidde må vi kontakte dem.   Så nå er vi kommet tilbake til byrokratenes verden med lover og regler for alt mulig, men det er vi jo egentlig veldig vant med.

Solnedgang over nordspissen av New ZealandVi har nå varm “middag” både til lunsj, middag og kvelds for å spise oss ut av frysen.

Champagnen er satt til kjøling vi har nå 65nm mil igjen og regner med å være fremme en gang iløpet av natten.  Champagnen vil bli åpnet uansett når vi kommer fram, vi er nå mer en halvveis rundt jorden og det fortjener litt champis.

Vi ser tydelig at vi nærmer oss kysten for vi har hatt masse fulger rundt oss idag.

Alt vel ombord

Sender oppdaterte havne og immigarasjons “nyheter” imorgen når vi har sjekket inn.

Takker så mye for de mange koselige e-mailen vi har fått tilbake denne uken!

Hilsen Laura, Martin, Jan og Eli

Dag 7

Hei venner og familie

Vi hadde mindre vind den siste kvelden og natten så vi benyttet anledningen til å ha “sun downner” i cockpiten idet vi fikk landkjenning på NZ.  Ut på natten startet vaktsystemet vårt og jeg var nok den heldigste av alle for jeg har vakt fra 04.00 til 07.00 så jeg hadde allerede hatt en god natts søvn i det vi gikk inn mot havnen kl. 03.00. Grundt og masse merker å passe på oppover elvenForlater Marsden Cove og starter opp elven mot WhangareiVin i velkomsgave fra Marsden Cove Marina, overrakt av tolleren.

 

Fortøyde i Marsten Cove Marinea kl. 06.00 28.10.2010 som er en av de mange innsjekkings havnene i NZ.  Det er en alvorlig sak og sjekke inn her, vi har gitt all informasjonen på forhånd og skrevet ut en hel haug med skjema på forhånd.  Det var 4 båter som skulle sjekkes inn denne morgningen, det var toll, immigrasjon og “agriculture” (landbruk).  Helen “argiculture” kom smilende ombord kl. 11.00 for å klarere oss inn.  Etter å ha gjennomgått skjema’et vi hadde fyllt ut og spurt oss om hva vi hadde av mat og sjell ombord. Tok hun et titt i frysen og vi måtte gi fra oss all kylling og svinekjøtt.  Biff (kjøttdeig) var ok for det kom nok helt sikkert herfra, det samme gjalt NZ bacon som vi hadde ombord.  Eggene hadde vi spist så det var ikke noe problem.  I tillegg tok hun all fersk frukt og grønnsaker, bønner, popcorn, hele erter, majones (pga. at den var fra Sør-Amerika)og honning – og våre 2 poser med søppel, det ble tilsutt en stor sekk.

Og til vår store sorg forsvant orkide planten som vi fikk av Fredrik og Gloria når vi forlot Rio.  Den har holdt seg så godt og vi har kost oss med å ha den ombord, for det har minnet oss om de flotte dagene vi hadde i Rio sammen.

Neste på listen var toll og immigrasjon, igjen var det gjennomgang av skjema og masse spørsmål spesielt til Laura og Martin.  De er sjekket inn som mannskap og vil bo ombord i båten så det var ikke noe problem, men det var helt tydelig ut fra spørsmålene at han var på “vakt”.

Han tok en runde rundt i båten og åpnet endel skap og så ned i benkene.  Vi fikk også overrakt en flott bag med masse informasjon og en flaske hvitvin fra NZ.

Sjampis gjør godt etter en uke i sjøenFortøyd i Town Basin Marina, Whangarei...tid for litt sjampisYes we are in New Zealand

Etter ferdig innklarering dro vi videre opp elven til Whangarei Marina hvor vi vil tilbringe de neste månedene.  Vi følte oss som vi hadde ankommet en ny verden og det var deilig å føle den skarpe klare luften.  Etter 1 times tid fortøyde vi ved kaien i Whangarei Marina, vi har fått “orkesterplass” og vi ligger veldig sentralt i havnen.

Jan og meg spaserte en tur til sentrum og det føles helt rart og siviliert, byen er kjempeflott og vi gleder oss til å bli kjent med den.

Jeg vil prøve å skrive ukebrev fremover så dere får høre litt om hvordan vi har det på andre siden av jorden.

I går kveld storkoste vi oss ombord med champagne og hjemmelaget lasagna og film.

PS etter 30min film sov 2 av mannskapet så vi ga opp og gikk til sengs

Vi har det supert!

Town Basin, Whangarei

Comments are closed.