31: Niue – og turen til Tonga

Opplevelser på Nuie – underveis til Tonga
Ilandsetting av jollerTorsdag 26 sjekket vi inn på Niue som er et eget lite land med sterk tilknytning til New Zealand.  Innbyggerne har eget pass i tillegg til New Zealands pass så det er mange som i de siste årene har dratt til New Zealand for å bosette seg.
Det ligger 18 båter her for anker, Pylades og Haze kom også inn i løpet av dagen. Når en skal på land er det ingen steder å fortøye gummibåten på grunn av dønningene som hele tiden slår mot stranden så en må heise gummibåten på land hver gang man vil en tur på land.
 Innsjekkings kontoretNiue ligger 2400km nordøst fra New Zealand, det er en koralløy med mange store kalksteinsgrotter og et fantastisk krystallklart vann.  Niue har 1500 innbyggere de har alle New Zealandsk pass og en veldig nær tilknytning til New Zealand.  De snakker både Niue og Engelsk.
Legenden fortellaer at de første bosetterne kom fra Tonga, Samoa og Pukapuka (Cook Island).  Kaptein James Cook ankom Niue i 1774, men ble nektet å komme på land på øya av innbyggerne.  Etter dette ankom misjonærer fra England øya i 1846 og de var under britisk herredømme (beskyttelse” på 1900 tallet, i 1901 ble de innlemmet under New Zealand.  De ble selvstendig i 1974, men har som sagt en meget sterk tilknytning til New Zealand og det er stadig flere som flytter til New Zealand.

Niue Yacht ClubHovedgaten i NuieTok en tur innom Yacht Klubben for å registrere oss og traff “The Commadore” og fikk masse informasjon om Niue.
Etter å ha tatt ut penger i banken kunne vi betale innsjekkingsavgift og i tillegg kjøpe tax free.  Vi har det meste ombord, men skipperen måtte ha litt øl.

Traff mannskapet på Boree (Ingri og Burt) og spiste lunsj sammen med dem før vi dro tilbake til båten.
Sjøslange rett ved siden av JennyJesper og Stine Om kvelden var vi ombord på Haze og drakk champagne, de  feiret “halveis rundt jorden”.  Vi fikk også en omvisning ombord og båten er godt planlagt med mye plass under dekk.  Jester og Stine eier båten og tar med seg gjester ombord.  Akkurat nå er Casper og Cristel ombord, de skal være med i 6 og 3 måneder.

Her vi ligger på fortøyningen er vannet så klart at du kan se alle korallene på bunnen.  Det var veldig fristene å hoppe uti helt til Jan oppdaget en 60cm lang slange rett ved båten.
Etterpå har vi hørt at de er veldig giftig, men er sky og redd mennesker så det er ikke lett å bli bitt.

Fredag dro vi forholdsvis tidlig på land for å sjekke markedet, men vi var for sein denne gangen også.  Det var kun noen få igjen Haze og Pylades ombord og spiser Mahi MahiInternett utenfor bakerietsom solgte litt flettede vesker og noen få grønnsaker.
Etter litt internett på Yacht klubben traff vi mannskapet på Pylades og Haze.  Vi inviterte alle på¨fiskemiddag ombord i Jenny om kvelden, vi måtte jo spise av den gode Mahi Mahi vi fikk på veien, og det smaker alltid bedre når du har noen og dele det med.  Vi hadde en koselig kveld, med god fisk og saus.

Lørdag leiet vi bil sammen med Pylades og Haze for å oppleve øya Niue.  Det er mange kalksteinsgrotter på øya og masse fine snorkleplasser med fantastisk klart vann.Nuie landskapPå biltur

Øya har ingen badestrender, kun små beskyttede “bukter”  nesten små basseng som en kan snorkle i.  Øya er berømt for det krystallklare vannet, du kan ha en sikt på 70m og det er veldig langt.
Det var trist å se alle de tomme forfalte husene som var overalt på hele øya. Etter orkanen i 2001 var det mange som flyttet fra øya til New Zealand og de har ikke kommet tilbake, befolkningen går jevnt og trutt nedover.

I grottenSvømmetur i grottenpå vei ned i en kalksteinsgrotte

 

 

 

 

Klart vann og eventyrlige fargerKalksteins kulper med både sjø og ferskvannTuneller en kan svømme gjennom som er full av sjøslanger

 

 

 

Syskarpt sjøpinsvin (kråkebolle)Sjøpølse - populær mat i JapanFlotte og nyskjerrige fisker

Stor grotteInne i en stor grotteLandskap utenfor grottene

Søndag tok vi det rolig og koste oss ombord, det er akkurat det samme her som på Palmerstone.  Søndagen er virkelig “hellig” alt skal være rolig og det er ikke lov å svømme og snorkle.  Alt var stengt, til og med Yacht Klubben som hadde lovet oss å ha åpent for internett.
Supply ship to Nuie anchored off the pierOm kvelden kom mannskapet på Haze over for å se litt film og kopiere noen av filmene våre.  De hadde med seg 1 liter is som bare forsvant.

Mandag  var det igjen hverdag og full aktivitet på Niue, vi brukte mesteparten av dagen på internett publisering.
Vi sjekket også ut slik at hvis det ble helt uholdelig i fortøyningen kunne vi bare slippe den og dra.
Klokken 17.00 var det grilling av pølser på Yacht Klubben og det var mange båter som var tilstede.  Kjekk kveld der vi traff andre seilere og fikk vite masse om Tonga.
Fletting av kurverFletting av kurver, lunsjFletting av hatter

 

 

 

 

Værvarselet var pålandsvind og det var allerede begynt å bli “humpete” ombord.  Når en har hele “verden” midt i trynet skal de ikke så mye vind til før det blir litt sjø, vi hadde det urolig ombord hele natten.

Tirsdag var Kay (Pylades) og jeg på vevekurs sammen med noen andre “seildamer”.  Det var en gruppe damer som møttes 1 gang i uken og vevet sammen.  Det var kjekt å lærerikt for nå vet jeg hvor lang tid det tar å flette en kurv.  Det er mange timers arbeid, jeg laget en liten brikke og det tok minst 3 timer.
Jan og Fergus ble ombord for å passe båtene pga. vinden og sjøen.
Fergus kom og hentet oss og det var probematisk å komme seg ombord i gummibåten, det hadde bygget seg opp en krass sjø selv om vinden bare var 13knop.
I 0030 tiden våknet vi av vinden som hadde øket og av båten som stampet opp og ned.  Jeg sto opp og satt ankervakt og så hele tiden av vinden økte i styrke.  Kl. 02.00 var den opp i 20knop og jeg vekket Jan for dette var ikke noe sted å være lenger.  Vi bestemte oss raskt for å slippe fortøyningen og komme oss ut på havet hvor det er tryggere, vi lå bare 50m fra korallrevet og vi viste ikke hvor god fortøyningen var.
Åpent mot vest ligger alle båteneÅrsaken til at vi måtte skjære løs fortøyningenVi endte opp med å måte skjære løs fortøyningstrossen for den var satt seg fast fremme i bauen.  Det gikk fint å gå ut i mørket for bøyene var merket med refleks og det var lett å se dem.
Pylades og Haze gikk også samtidig, rett ute av bøyen fikk vi en skikkelig regnbyge og vinden økte til 40knop og vi var sjeleglad for at vi hadde handlet raskt og kommet oss bort derfra.  Etter 1 time for motor satte vi yankee og motorseilte hele natten, det var for mye vind  og sjø til å prøve å få opp storseilet.  Det ble en tøff natt med mye urolig sjø og lite søvn.

01.09 ble en bedre dag, vinden hadde dreid litt og sjøen ble stadig roligere.  Vi snakket med Pylades på kortbølgeradioen og med Haze på VHF’en.  De var begge bak oss med kurs for Tonga slik som oss.  Det var en grå dag med masse små regnbyger og godt med vind så vi fikk ikke heist storseilet, men vi hadde allikevel god fart med bare yankeen.
Ut på kvelden ble sjøen roligere og vinden løyet litt så vi fikk etter endel om og men satt storseilet med et rev.  Det er ikke så lett i mørket å se at alle tauene er tredd korrekt.
Tonga i sikteVi fikk en fin natt med god bør med flott soloppgang.  Det har ikke vært en sky på himmelen i hele dag så nå har nok fronten passert oss.  I 15.00 tiden 02.09 så vi Tonga i det fjerne. Vi har nå har passert datolinjen det er 03.09 her og vi er nå 11 timer  foran Norge og vi har blitt en dag eldre på bare noen sekunder.
Vi rundet Vavau fra nord og vinden å sjøen løyet så mye at vi tilslutt måtte starte motoren for å komme oss i havn før mørket senket seg.  I det vi så landsbyen Neiafu dukket det opp et hav av master foran oss, dette ser ut som et veldig populært sted å være for “Yatees”.  Plukket opp en bøye kl. 19.00 rett før mørket kom og 30min. senere satt vi i cockpiten og koste oss med ankerdrammen og da var det helt bek mørkt.
Vi var veldig glad for å være fremme og timingen var helt perfekt.  Nå er vi på Tonga……, det føles helt uvirkelig når vi kommer fram til et nytt eksotisk land som vi har drømt lenge om å besøke.

 

Comments are closed.