27: Papete

Fransk Polynesia – Tahiti Papeete (på land) – Marina Taina for anker.   Alene igjen……….
29.06.2010 Tirsdag var det tid for vasking av klær og rydding av båten, litt internett ble det også tid til.
Jan lakket ferdig den fremste delen av rekken.
Det blåste friskt så endel båter fikk trøbbel med “naboene” sine.  Når kjettingen strekker seg maksimalt blir det lett litt kaos så trangt som båtene ligger her.  Jeg tror sikkert det er nærmere 200 båter for anker utenfor marinaen.  På kaien hvor gummibåtene ligger er det ofte tettpakket av båter så det er vankelig å finne plass ved kaien.

Hønemor med barn30.06.2010  Båten klargjøres for “landkjenning” og vi drar til Carrefour for å handle litt frukt og grønt slik at vi slipper å handle når vi er på land.  Overalt hvor vi går ser vi høns og kyllinger i og rundt i hagene til folk og vi hører hanagal fra morgen til kveld.

Vi brekker anker ut på dagen og går til Technimarine for å legge oss der for natten siden vi skal opp imorgen tidlig.
Akkurat i det vi skal passere flyplassen begynner det å blåse opp og vi klarer såvidt å berge solseilet før det revner.
Ankommer Technimarine litt før arbeidstiden er over så vi får god hjelp til å fortøye.  Vinden er fremdeles strek så vi må sette doble trosser til land og i tillegg legge noen under dem for gnag.  Vi må enten ta av forstaget eller akterstaget, men i denne viden er det ikke mulig å gjøre noe.

Torsdag var vi tidlig oppe for å gjøre klar båten, vi har besluttet å ta av akterstaget for det er ikke mulig å få av forseilet i denne vinden.  Det blåser enda mer idag enn igår så vi er litt engstelige for kranhåndteringen i vinden.  Vi tok sykklene og den ødelagte påhengsmotoren på land for å slippe å heise de ned etter at båten var kommet opp.
Stroppene tar takTechnimarine sender alltid dykker i vannet for å sjekke stroppeneFår to mann ekstra ombor for å hjelpe med fortøyningeneI 09.00 var det vår tur til å komme opp og vi fikk 2 mann ombord for vinden var så sterk at vi trengte flere hender.

En time senere var vi oppe på land og vi var lettet, alt gikk fint og vi var veldig fornøyd med håndteringen av båten.  I tillegg til støttene ble det satt ekstra sikringer med fall ned i 2 betong blokker pga. den kraftige vinden og vi følte oss trygge.
Støttene settes på plassJenny flyrTrygt i stroppene på vei oppTechnimarine har akkurat flyttet til nytt området så alt er ikke helt på plass enda, men de var hyggelig og veldig hjelpsom i tillegg meget proff. Så da er det ok at alt ikke er helt på plass.

Jan startet umiddelbart på den største jobben som var skifting av tettning på propellakselen.  Det er flere dagers skruing for å komme til pakningen.   Været var dårlig med kraftige regnbyer og mye vind så vi jobbet begge ombord.  Bunnsmøringen utsatte vi, det eneste jeg fikk gjort var å vaske vannlinjen og levert inn påhengsmotoren for reparasjon.

Omstyringen som må utRen men lite igjen av bunnsmurningenFredag var det bare å gå på med ny skruing på propellhylsen i tillegg tapet jeg vannlinjen mellom alle regnbygene.  Området vi er i ligger heldigvis samme sted som alle jernvare og båtbutikkene så det er lett å sykkle til butikken når vi mangler verktøy eller annet utstyr.
Det var øs pøs regn når vi løp til dusjen og vi ble like våt før vi kom i dusjen som etter vi var ferdig, men det var herlig med en varm dusj og i tillegg virkelig kunne sløse med vannet.
Internett antennen vår ble beklageligvis stående ute natten gjennom så den virker ikke lenger og vi følte oss helt hjelpeløs uten internett.  Vi kan heller ikke laste mail via kortbølgeradioen når vi er på land siden vi ikke har jording.  Så vi får håpe at gjestene våre klarer å få kjøpt en ny før de kommer.

Kveldstrimmere som disse er vanlig i PapeteLørdag feiret vi ferdig skifting av akseltetning med middag på byen.  Vi spiste på parkeringsplassen i trailerbussene og var denne gangen veldig heldig med valget.  Maten var kjempegod og vi satt godt under tak når regnet kom.
Søndag var det ingen bønn utenom, bunnsmøringen måtte starte.  Tidlig på morningen ble vi ropte opp på VHF’en av “Restless” som hadde kommet i havn kvelden før, det er nå 2 måneder siden vi sist traff dem i Valdivia så vi avtalte å møtes om kvelden for “ankerdram” og en god prat.  Det var veldig kjekt å treffe Brandy og Mark igjen og friske opp gamle minner. Vi skal jo samme vei videre også så vi kommer nok til å ha kontakt med dem de neste månedene.

Ferdig bunnsmurtJan bunnsmørerMandag  var 2.strøket med bunnsmøring smurt før kl. var 10.00, det gikk mye raskere med dette strøket og vi var veldig fornøyd med vårt opphold på land.  Det skal bli godt å komme på sjøen igjen for det er litt skummelt å klatre opp 5 meter hver gang du skal ombord.  Vi har heldigvis laget oss en “heis” av yankee skjøte så vi heiser ned alt via det, til og med kaffe og kopper.

Tirsdag morgen ble en tidlig start for vi skulle på sjøen igjen og påhengsmotoren måtte hentes fra verkstedet.
De starter presis kl. 07.00 og da er det full fart,  de tok opp 2 båter og vi var 3. båten som ble håndtert så innen kl. 10.00 var Jenny igjen i sitt rette element.  Propell hylsen var tett, men frys og kjølekompressorer var blitt veldig opphetet etter å ikke ha sjøvannskjøling så det tok litt tid å få pumpene igang igjen.
Marina Taina -varsel om regn?Ut på formiddagen var vi igjen ankret opp utenfor Marina Taina og vi var vel fornøyd med den siste uken.

Nå er det bare å forberde Jenny for nye gjester og mannskapet for nye opplevelser.
Når gjestene kommer blir det ikke tid til vedlikehold da skal båten være “underveis” så selv om solen steiker fra skyfri himmel var det bare å fortsette arbeidet og få bukt med “forfallet”.

For anker igjen ved Marina TainaResten av uken gikk med til hverdags aktiviteter, vasking av båt og klær, defrosting av frys og kjøl.
Og den største jobben som vi har gruet oss til var vasking rundt og under ovnen.  Vi måtte til med talje og fall gjennom tak luken for å få ovnen opp og fram, den veier ca. 60 kg pga. mikrobølgefunksjonen, så vi måtte være forsiktig med både rygg og tær, men vi fikk satt den ned fint ned på gulvet.  Det tok et par timer å få bukt med diverse rester etter daglig matlaging og ikke minst steikefett som samler seg i kriker og kroker.  Vi måtte også bytte gass slangen for den hadde stygge gnag på seg.  Vi hadde heldigvis en reserve så nå er det å jakte på en ny “reserve”.   Det føles tilfredstillende når en finner slike ting og kan skifte det ut før det skjer noe galt, det kalles forebyggende vedlikehold på oljespråket :=).

Fredag dro vi til byen for å spise lunsj med Brandy og Mark som vi hadde hatt kontakt med på mail for det var ikke mulig å nå dem på VHF’en selv om de bare lå et par nmil unna.
Vi frisket opp gamle “minner” og la nye planer sammen for veien videre mot New Zealand.
Landsbyen ved Marina Taina, mange bor dårligMarina Taina sett fra Jenny's ankerplassVi prøvde også å få tak i reserve gass slange, men lykkes ikke med det.  Vi stakk innom taxfree butikker for å få en oversikt over hva de hadde og tilby.  Prisene var mye billigere enn i butikken, men ikke på langt nær så billig som taxfree priser i Europa.  Vi laget oss en liten liste og sendte den på mail neste dag.  De må ha alle utsjekkings papirer før de kan levere varene og vi planlegger ikke å sjekke ut før over helgen.

Lørdag 10.07 var båten klar for nye gjester.  Etter et par sms’er ble det klart at de ankom et par timer før forventet så det ble litt travelt på slutten. Vi hadde en lang handleliste med oss til Carrefour og det var slitsomt å dra handlevognen tilbake til båten i varmen,
Kathy og Niel fra “Attitude” stakk innom og tilbød oss leiebilen deres for å kjøre til flyplassen.  Vi takket ja til det, men det endte opp med at de kjørte oss der istedenfor for tiden ble knapp.   Rett før mørket senket seg ankom gjestene våre Papeete flyplass etter noen kjekke men slitsomme dager i LA.

Vi dro rett til båten og spiste en god middag og fikk en god prat før de stupte i seng litt før kl. 21.00.
Nå var vi ikke alene lenger og det var kjekt å ha båten full av folk igjen.  Det er stor forskjell på 2 og 6 mennesker ombord.

 

 

Comments are closed.