6: Porto – Madeira

Mandag 14.09 sjekket vi værmeldingen, for å komme videre mot Madeira.  Ut på dagen stilnet vinden helt og tåken la seg tett i havnen i Lexius.  Vi bestemmer oss derfor å utsette avreisen til neste dag, det er ikke noe kjekt å gå ut i tykk tåke selv om vi har god hjelp av radar.  I tillegg er det ikke mulig å se fiskeutstyr på raderen.  Langs hele Spania og spesielt Portugals kyst kryr det av fiskeutstyr i sjøen, vi har brukt timevis på å speide etter små bøyer med flagg og line mellom som ligger i sjøen, de er veldig vanskelig å se .  Vi har flere ganger måtte endre kurs for ikke å gå på dem, det er veldig slitsomt å stå mot solen å speide etter dem, så når du tror at de er borte for en stund,  ser du at du akkurat har passert en uten å oppdage den.  Vi har heldigvis ikke gått på noen av disse og vi håper at vi nå er ferdig med dem for godt.

Vi har gradvis fylt opp frysen med proviant til Atlanter etappen slik at ikke all maten måtte fryses ned samtidig.  Vi har derfor handlet spesielt kjøttprodukter etter hvert som vi er kommet over fine produkter.  Så nå begynner frysen å bli ganske full.  I tillegg har vi proviantert litt for våre gjester som skal komme til Madeira neste uke og være med oss til Las Palmas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATirsdagen skinte solen fra skyfri himmel og vinden var flott, så vi forlot Lexius, planen var å ta natten til hjelp og gå rett til Cascais, men utpå dagen økte vinden til stiv kuling og mye sjø så vi bestemte oss for å gå inn til Figueira Da Foz som er 60 sjømil sør for Lexius.  Vi hadde ikke dårlig tid så det er ikke behov for å presse på.  Vi er jo på ferie !  Onsdag morgen fikk vi melding fra Dania at de også har forlatt Lexius og var  underveis til Cascais.  Så vi satset på å møte dem neste formiddag der, men den gang ei.  I løpet av dagen økte vinden til 35 knop og vi tok først 1 rev. i storsteilet og senere satte vi også rev. 2 inn (som nå er justert).  Vi er blitt ganske god på å reve etter hvert, vi trenger ikke å ta båten opp mot vinden så vi kan begge jobbe på dekket sammen og det er en stor fordel. Sjøen hadde bygget seg kraftig opp iløpet av dagen og vi så tendenser til slike bølger vi hadde i Norsjøen i fjor sommer.  Vi bestemte oss på nytt for og dra inn til nærmeste havn som denne gangen var Peniche.  Havnen var full av båter som hadde lagt der hele dagen pga. av den sterke vinden så det var liten plass til oss og lite hjelp fra havne personellet.  Snakket med skipperen på en båt fra Shetland som vi traff i Lexius og  blåste opp det vi hadde av fendre og håpet på det beste.  Med deres  og andre seilere i havnen sin hjelp kom vi oss inn på utsiden av en motorbåt som egentlig var for liten for oss å ligge utenpå, men den kunne ikke flyttes pga.  motorhaveri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hele dagen  fra Figueira Da Foz til Peniche seilte vi ved siden av en engelsk båt  Fizz, (Oyster 53), og de kom også inn i samme havn. Etter en prat på kaia inviterer vi dem om bord senere på kvelden.  Om bord var en engelsk familie Chris, Pam, Stuert og Clarie. Fizzofcowes.com.  De var på vei til Caribien og hadde videre planer for mange år fremover.  Det er alltid hyggelig å treffe nye mennesker å høre deres historier, men det har ikke vært så veldig sosialt båtene i mellom nedover kysten noe som har forundret meg, jeg trodde den sosiale faktoren ville vært større.   Og at det ville vært flere “happy hour” i cockpitene ut på kveldene, vi har jo truffet flere av båtene i mange havner.

Kl. 22.00 samme kveld snakket vi med Dania på kortbølgeradioen og de var godt ut i havet på vei mot Cascais  Sjøen var veldig stor og vinden hard, men gutta storkoste seg. De  har slått rekorden sin og hatt 15 knop ned en bølge, men de forteller om lite søvn.  Neste morgen sto vinden rett på kaien og det ble litt problematisk for oss å komme ut., men etter litt tålmodig venting løyer vinden og vi klarte det fint.  Vinden hadde løyet en god del så vi måtte sette genakeren for å komme oss til Cascais , hvor vi la oss på svai utenfor marinaen.  Dania hadde allerede ankommet  samme formiddag.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den flotte marinaen i Cascais er dyr å ligge i, men det går fint å ligge på svai utenfor hvis en er selvforsynt.  Vi fikk senere vite av Dania at de ville ha flere hundre kroner for å få fyllt vann selv om de kjøpte diesel.  Så de fylte heller vann i kanner og bar om bord.
Cascais er et fint sted å ligge for å kunne utforske Lisboa . Togforbindelsen er veldig bra og det tar ca. 30min. inn til Lisboa.  Denne gangen ble det ikke tid for oss til å dra inn til Lisboa da vi måtte komme oss videre til Madeira hvor vi ventet besøk av Trygve (Jan’s bror), Edle, Silje og Benedikte.  Trygve m/familie kommer fra Oslo torsdag 24 og Benedikte kommer fra Bergen på søndag 27.

Fredag kjøpe vi inn 3 forskjellige fiskesorter og inviterte Anders, Dennis og Lasse på fiskemiddag og det ble nok en hyggelig aften ombord.

Etter på nytt og ha øket “ekkornlageret” ombord satte vi lørdag kveld kursen mot Madeira.   Jeg gruer meg alltid til å sette ut på en lang etappe så humøret var ikke på topp før turen, men når vi først  kommer i gang var det ok. Det viste seg også i etterkant at det var helt korrekt tidspunkt å dra på og at vi fikk en flott seilas til Madeira.  Rolig vind, fine seilforhold og godt  varmt  vær.  Turen utover tok 3 døgn og det føltes som om tiden gikk fort selv om det var lite fisk og fugleliv å se.
Det eneste vi så var en blekksprut på dekk, hvordan den er kommet seg ombord vet vi ikke.  Mulig den kan hoppe?

blekksprut

Comments are closed.