Archive for May, 2010
22: Gambier
Fransk Polynesia – Isla Gambier
Isla Gambier som ligger 1643km fra Tahiti og er ofte første stopp for mange “yatees” som kommer fra Panama, Galapagos og Sør Amerika. Øygruppen innenfor korrallrevet (lagunen) består av Managareva, Aukena, Akamaru, Makaroa, Angakauitai og Taravai og korall øya Totegegie hvor flyplassen er lokalisert og et mindre korallrev Temoe.
De første innbyggerne kom fra Marquesas på 1200 tallet. De hadde nære forbindelser med innbyggerne på Cook øyene og de to øygruppene brukte stein redskaper og arbeidet med “mother of pearl shell”. Captain Wilson oppdaget disse øyene i 1797, og mellom 1834 og 1871 var øygruppen gjenstand for evangilisering fra katolske misjonærer. På den tiden bodde det 5000 mennesker på øya og evangelistene lærte innbyggerne å veve, dyrke jorda etc., men de ødela hele kulturen deres. De satte strenge regler og tvang innbyggerne til å bygge kirker. Det var harde vilkår for folkene og mange døde. I 1870 var det bare 2000 innbyggere igjen. Situasjonen endret seg dramatisk etter at Napolion III falt og de katolske prestene kom i unåde og flyktet til Tahiti.
Siden da har Mangareva ikke økt sitt innbyggertall, men idag lever de godt av perlefarming (sorte perler nydelige.)
Så “The mission” for Jan her er å skaffe meg og (noen andre) noen sorte perler. Det må jo mannen kunne klare når han kan seile rundt halve jorda på 10 måneder. Så hvis han ikke klarer det har det noe med prioriteringene å gjøre.
Mandag 10.05.2010
Vel ankret opp på østsiden av øya Mangareva rett utenfor landsbyen Rikitea.
Tirsdag morgen sto vi tidlig opp for vi har jo skrudd klokken tilbake opp til flere ganger. Vi kjøpte internett fra land og skypet med Geir, Lena og selvfølgelig sjamøren selv Benjamin. Det var veldig kjekt for det er lenge siden vi har pratet med dem.
Så var det prosjekt gummibåt for å kunne ta turen til land. I havnen møtte vi mannskapet på “Banana Split” (gul katamaran) de hjalp oss tilrette og fortalte oss hva vi burde passe oss for her. Fisken i denne lagunen er giftig (ciguatera) så en kan ikke spise noen av fiskene inne i korallrevet. Det finnes også en fisk som ser ut som en stein (Stone fish) den har giftige pigger og derfor bruker alle badesko når de bader. Det finnes også et tusenbein som er giftig. Det er masse haier på revene, men de er ikke farlige så det var bare å snorkle og se på dem. Vel vi får se, vi har ikke prøvd det enda. Vi ligger nå foran landsbyen og vil ikke dra ut til øyene før over helgen for det er meldt mye vind og masse regn de nærmeste dagene.
Landsbyen er veldig koselig og fantastisk frodig med blomster og frukttrær overalt. Noen av frukten kjenner vi mens andre har vi ikke peiling på. Jeg skulle ønske jeg hadde en bok om eksotisk frukt som jeg kunne slå opp i. Alle frukt trær eies av noen så vi fikk streng beskjed om å spørre hvis vi vil ha noe frukt og så gir de vanligvis til deg med glede, vi har ikke prøvd enda. Språket er fransk og det sliter vi jo litt med, men vi får klare oss med fingerspråket. Alle “yatees” snakker engelsk, men de fleste seilbåtene som er her er franske.
På vei tilbake til båten ble vi vinket ombord i den gule katamaranen “Banana Split” og fikk 4 kjempestore grape frukt og en god prat.
Vi la oss tidlig den kvelden for vi er fremdeles litt ute av rytme etter overfarten. PS.Vi måtte også stille klokken enda en time tilbake så nå er vi 11 timer etter Norge.
Onsdag måtte vi reparere gummibåten som var lekk, vi fant heldivis fort hullet og fikk satt en god lapp på det.
Norman fra “Pawnee” en amerikansk båt som ligger her kom over og spurte om Jan kunne hjelpe med å få ned forstaget som var blitt ødelagt. Norman seiler alene i en 80 fots fransk båt av typen Dynamique. Så han har litt å håndtere, hvis noe må repareres klarer han det ikke alene. Jeg ble ombord i Jenny for å rydde og vaske, det trengs litt nøye rengjøring etter en så lang tur. Det vi får gjort underveis er minimalt selv om vi har mange planer om å gjør masse så blir det kun det mest nødvendig som blir gjort.
Siden vi ikke hadde gummibåt kom Norman innom oss på ettermiddagen og spurte om vi ville ta en tur på land med han og det takket vi ja til. Vi spaserte litt rundt i landsbyen for å se om de skulle danse denne kvelden. Hver kveld når det ikke regner øver de seg til dansefestival som skal holdes i juli på Tahiti, det er 80 dansere som skal reise fra Rikitea for å delta på den. Vi var nok litt for tidlig ute for dansen hadde ikke startet og siden det ikke er noen bar eller kafe i landsbyen så kjørte vi ut i båten igjen og da begynte trommene og dansen. Men vi skal nok dra inn og se på dem en annen gang.
Litt senere på kvelden kom det masse regn så vi slipper ihvertfall og vaske ned båten for salt. Den har fått flere kraftige regnskyll de siste dagene.
Torsdag morgen våknet vi tidlig av vinden og regnet, vi sto opp i 06.00 tiden og en time senere blåste det kraftig 40-45 knop (opptil 50 i de sterkeste vindkastene) og det var litt kaos i bukten med alle seilbåtene i den sterke vinden mye pga. at vindretningen ikke var stabil den kom fra alle kanter og vi ble kastet rundt hele tiden. Heldigvis var lyset av dagen kommet så vi kunne se og følge med på båtene og stakene rundt oss. Flere ganger var vindkastene så sterke at båtene lå “skinnflat”. Vi lå rett foran en amerikansk båt og sto på vakt i tilfelle vi skulle dregge og det gjorde vi, jeg fikk slengt på meg regnjakken og løp frem på dekk mens Jan tok motoren og gikk opp imot. Vi fikk opp ankeret og kommuniserte med hjelp av tegn for vinden og regnet gjorde det umulig å snakke sammen. Satte ankeret på nytt lenger oppe i bukten og fikk ut 70 meter kjetting. Vinden var så sterk at det var vanskelig å stå oppreist fremme på dekket jeg må tviholde meg fast i forstaget mens regnet pisket i ansiktet. Solseilet som vi hadde oppe over cockpiten fikk skikkelig juling og stangen bak brakk for 3. gang. Så nå er det enda en ting til som må fikses, men slik er dette seilbåt livet. Den sterke vinden holdt seg vel 1 timer før den stabliserte seg på mellom 20-25knop fra SØ.
Det var flere båter som måtte resette ankerne sine, men heldigvis gikk det bra for oss alle.
Ut på kvelden iniviterte vi Norman bort på middag og vi hadde en koselig kveld med alle historiene og opplevelsene han kunne fortelle fra et langt og fargerikt liv.
Fredag 14.05
Det er fremdeles overskyet og vind opp i 25 knop, men ankeret har holdt godt i hele natt. Har sovet litt dårlig pga. været og har vært ombord i hele dag for å passe på. Arbeidet litt med å ta backup på bildene våre og diverse annet forefallende arbeid.
I 17.00 tiden økte vinden kraftig igjen og vi gjorde klart anker nr. 2 for setting, fikk satt det fra Jenny rett før mørket kom og da var vinden konstrant mellom 30-35 knop og det pøsregnet. Vi så på hverandre og tenkte nok det samme er vi i Bergen eller Fransk Polynesia, dette var ikke slik vi hadde for ventet at vår første uke skulle bli.
Vi likte oss ikke i det hele tatt for den nærmeste båten var alt for nært oss, vi satt ankervakt hele natten. Jan tok nok den tyngste byrden denne natten. Det var lys og ankervakt i de fleste båten, i 3 tiden stilnet vinden helt og vi driftet alle veier. Tilslutt kunne Jan endelig gå og legge seg og få seg et par timers søvn. De melder masse vind også de nærmeste dagene, så vi er spent på fortsettelsen.
Lørdag 15.05
Gratulere med dagen Frode, ja nå er du også mellom 40 og 50. Håper du får en kjekk dag sammen med dine kjære.
Vi fikk opp det ekstra ankeret som vi satte igår, det hadde dregget og lå omtrendt rett under oss. Vi brukte 2 fall og det kom greit opp. Hele formiddagen har det vært kraftige regnbyger og endel vind i kastene, de har meldt 55knop men det har vi enda ikke sett heldigvis. Vi tar ingenting for gitt så vi får se hva som skjer videre iløpet av dagen.
Heldigvis ble dagen rolig med lite vind så Jan fikk seg en god lur. Jeg tok meg en økt å fikk pakket sammen og ryddet bort alle dynene og omstokket litt på provianten vår. Slik at lugaren til gjestene våre er klar for bruk.
Tok også frem symaskinen og Jan reparerte trekket til gummibåten som var gått helt opp i sømmen.
Ut på ettermiddagen satte vi gummibåten på vannet og dro inn til landsbyen for å veksle penger og kjøpe pizza. Det var store dammer i landsbyen fra alt regnet som hadde vært.
Postkontoret var stengt, gikk så til butikken kjøpte 2 liter ananasjuice (kr. 36 for literen) og fikk vekslet penger der. Alt er veldig dyrt her så vi er glad for at båten er full av mat fra Chile. Dro deretter til bakeren for å kjøpe pariserloff som var helt fantastisk god og varm rett ut fra oven. Pizza restauranten (som kun er åpen fredag, lørdag og søndag) var ikke åpnet enda, så vi dro tilbake mot båten og stoppet for å snakke med mannskapet ombord på “Attitude.” Vi ble invitert ombord på øl og rom og fikk en koselig prat med dem. De hadde også planer om å spise pizza så vi kjøpe 3 pizzaer og spiste sammen ombord i Jenny. Det er alltid kjekt å treffe andre mennesker og høre deres historie. Kathy og Neil har vært på “tur” i 7 år nå og har planer om å seile rundt i verden så lenge de syntes at det er kjekt. De har 4 voksne barn hjemme i USA og 3 barnebarn som regelmessig kommer på besøk. Neil er vedlig glad i å dykke så han fanger all fisken som de spiser. Av og til krangler han litt med haien, men som oftes vinner han kampen. “Not for me”.
21: Fra Påskeøya til Gambier (Fransk Polynesia)
Dag 1: 30.04.2010 kl. 18.30
Ja, nå er vi atter underveis igjen, idag var det ikke vanskelig å bestemme seg for å dra, det har vært berg og dalbane og et bråk av kjettingen i går natt og i hele dag. Dønningene og brenningene mot havnen har vært spesielt store. Måtte ta «longboat» sammen med Nordwind for å komme oss inn, Jan ble ombord for å «passe» båten. Ut på dagen ble brenningene bare større så jeg endte opp med å måtte tilbringe 7 timer på land før jeg fikk skyss med Armada båten ut igjen. Så etter å ha blitt klarert ut av Armada, toll og politi (som ble kraftig sjøsyke ombord i Jenny) var vi rimelig klar for å lette anker og komme oss vekk fra ankerplassen utenfor havneinnløpet og de store brenningene.Det blir Pitcairn , hvis været er med oss. Det er enda vanskeligere å komme på land der enn på Påskeøya så vi får se, vi har jo litt erfaring med det etterhvert, men de anbefaler ikke å dra med egen båt kun med «longboat».Planen var egentlig å ta ordentlig farvel både med Nordwind og Merrymaid ‘s mannskap i kveld og så dra i morgen tidlig, men slik ble det ikke, Merrymaid flyttet til øst siden av øya og senere hørte vi at Nordwind måtte gjøre det samme.
Mulig de ender opp med å flytte tilbake ihvertfall hvis den vinden vi har her nå er den samme som de vil få om et par timer. Nordwind ble liggende igjen utenfor Hanga Roa og humpe. Begge båtene kommer etter over helgen, så dere kommer helt sikkert til å få høre mer om dem. Merrymaid skulle ta bilder av båten utenfor Ahu Tongariki med de 15 statuene i forgrunnen (sjekk ut hjemmesiden www.merrymaid.sy som er veldig bra) og Nordwind venter på deler (har dere hørt den før).Dag 2 (01.05) kl. 03.00 Pos. 26S 111W,
Vaktskifte kl. 01.30 gikk som planlagt, men tror ikke jeg klarer å være oppe helt til 08.00 siden det er første natten og det ble dårlig med søvn igår natt pga. den urolige sjøen og bråket av kjettingen. Vi har også måtte sette et rev. i storseilet for vinden er nå rund 25 knop så det går radig unna, vi har seilt et par og 50 mil fra Påskeøya. Vi hadde planlagt en rolig natt med 3-4 knop’s fart, men slik ble det ikke, nå seiler vi mellom 8 og 9 knop og det går så det «griner», litt urolig sjø, men det er bedre enn å humpe opp og ned for anker.
Det er heldigvis ikke så mørkt ute for det er fin måne, litt overskyet med regnbyger som går forbi. Etter et par timer måtte vi sette inn nok et rev så nå seiler vi med 2 rev. i Storseilet og kun Stagseil. Dagen har vært et eneste stort gjeeeesssp vi har ikke gjort annet enn og holde vakt, sove og spise, men fikk allikevel laget kålruletter for kålen måtte brukes opp. Vi er ennå ikke kommet inn i vaktrytmen, spesielt vanskelig idag pga. at vi var i så mangel på søvn fra natten før, men vi angrer ikke på at vi dro for vi hadde ikke fått sovet bedre for anker.
Dagen har vært overskyet med regnbyger, men med fin temperatur (24-26grader), vinden har løyer litt og sjøen har også roet seg. Vi blir ikke lenger hevet rundt omkring hver gang vi skal bevege oss.
Vi er igjen kommet inn i «flygefiskland» for vi fant 4 store flygefisk på dekk i formiddag, Jan lurte på om vi skulle steike dem til lunsj, men jeg orket ikke tanken på lukten av steikt sild i byssa så vi sto over. Ellers har dagen vært begivenhetsløs og det er helt greit for vi har så mange opplevelser og inntrykk og bearbeide etter Påskeøya. I morgen og de neste dagene må vi starte og forberede oss til en ny verden med korallrev, krystallklart vann, masse tropiske fisker og hai….. Noe er veldig lett å vende seg til, men jeg vet ikke det med haien. Hvis du leser i Los bøkene er det mye som en skal passe seg for i havet så det blir jo også litt anderledes enn det vi er vant med.
Vi mailer nesten hver dag med agenten som vi skal bruke for innsjekk, avgiftsfri diesel og «bond» (depositum på flybiletter), det blir det enkleste for oss og bruke agent. Vi planlegger jo også å få tatt Jenny på land så det er litt å ordne med der også. Utseilt distanse første døgn 167nm.Dag 3 (02.05) kl. 07.00 Pos. 26S 114W.
Natten har vært rolig og vi har etterhvert begynt å komme inn rytmen igjen, i natt har vi hatt «normal» vakt og vi har fått sovet godt begge to.
Det er lite dyreliv rundt oss, av og til en fugl på himmelen, men delfinvennene våre fra Patagonia har vi ikke sett snurten av. Det har vært fin måne og etterhvert klarnet det helt opp og ble stjerneklart. Selv om det er overskyet har vi god «hjelp» av månen og det er kjekkere å gå ut i cockpiten når det er litt lyst og ikke helt bek svart.
Vi får håpe dagen bringer litt sol så jeg kan friske opp fargen igjen, det ble ikke mye tid til soling på Påskeøya.
Fikk mail fra Nordwind og de hadde hatt en stri natt med mye sjø, så begge båtene hadde måtte flyttet til nordsiden av øya. Vi er veldig glad for vi kunne dra og at vi slapp en natt til for anker.
Prøvde å høre på Patagonia network imorges, men nå er vi nok kommet for langt bort fra dem så vi vil nok ikke kunne snakke med våre venner igjen gjennom radioen, det får bli på mail. Vi seiler fremdeles med 2 rev og det er nok i minste laget, men det er kjekt å ha det litt rolig om natten, så når solen og Jan står opp vil vi nok ta ut et rev. Vinden varierer mellom 13 og 18 knop og vi seiler mellom 6 og 7,5 knop så det går ikke så verst allikevel. Dagen har vært fin med litt sol og litt skyer men kjølig vind. Vi har reparert litt på sprayhooden idag. Vi håper den holder til vi kommer til Tahiti, solen har fart stygt med den så det er flere sømmer som er gått opp. Vi vil prøve å gjøre en bedre reparasjon med symaskinen neste gang vi ligger for anker.
Ut på dagen tok vi også ut det ene revet at storseilet, så nå går det fortere mot målet.Utseilt distanse andre døgn 167nm.Dag 4 (03.05) kl. 14.00 Pos. 27S 118W
Natten har vært forholdsvis rolig vinden har gradvis økt hele tiden og ut fra vær prognosene ser det ut som vi får enda mer vind det neste 1,5 døgn. Sjøen har fått hvite topper og er blitt større, vi har derfor satt inn igjen rev 2 i storseilet og det hjalp veldig på bevegelsene i båten. Vi merker også at det blir mindre press på båten og at autopiloten arbeider lettere. Vi går fremdeles med rundt 8knop og det er vi fornøyd med, har har hatt ca. 160nm i snitt i døgnet siden vi dro fra Påskeøya.
Prognosene sier også at ut på torsdag skal vinden minke til nesten ingenting og for oss passer det bra for da nærmer vi oss Pitcairn og ser en mulighet for å få ankret opp i Bounty Bay. Fikk igår spørsmål fra en av de som driver Pacific network, David Brown, om vår ETA for Pitcairn. David som er radioamatør og bor på Pitcairn er en kjent person på radioen for de som seiler i disse farvannene , så det skal bli spennende hvis vi får mulighet til å treffe han. Vi er nå vel halvveis og har 655nm igjen til Pitcairn.
For første gang siden vi dro fra Valdivia har vi igjen sett våre delfinvenner, de hoppet og spratt i de store bølgene imorges. Sjøen var så urolig at vi ikke våget å gå frem på dekk å «snakke» med dem, denne gangen. Disse delfinene var mørkere på farge enn de vi har sett tidligere.Utseilt distanse tredje døgn 180 nm. 622 nm igjen til Pitcairn.Dag 5 (04.05) kl. 17:30 Pos. 27S 122W
Siste døgnet har vært en eneste stor berg og dalbane, med mye vind og masse rotete sjø. Det har vært vanskelig å finne et godt sted å sove, den beste køyen for tiden er sofaen på styrbord side. Den ser ut som den fungerer best nesten uansett hvilke vær det er.
Det positive er at farten har vært relativt høy så vi nærmer oss Pitcairn, 458nm igjen.
Båten er vi også veldig imponert over, når det er mye vind og rotete sjø rever vi helt ned og vi trenger ikke justere seil i det hele tatt. Båten er så velbalansert at det er en fryd.
Dagen har vært overskyet med regnbyger og litt kjølig, ikke «bikini føre» idag.Det har ikke blitt gjort annet idag enn å lese og skrive mail. Vi har hatt mye kontakt med agenten i Fransk Polynesia for å forberede ankomsten der, det viser seg at pga. at Norge ikke er med i EU må vi ha et «bond» (depositum for flybillett hjem) og i tillegg kan vi ikke være så lenge vi ønsker, vi får 90 dager slik som andre utenom EU. Så av og til lurer vi på hvorfor vi betaler så mye for EØS medlemskapet eller?Ellers koser vi oss med mailen vi får fra dere og leser litt bøker innimellom.
Vi savner litt oppdateringer fra Stavanger vi snakker ofte om Benjamin, Geir, Lene og Jarl, men vi hører ikke så mye fra dem. Vi håper at alt er bra med dem, intet nytt er godt nytt heter det jo. Kalenderen som vi fikk til jul av Benjamin er fin å ha når lengselen blir stor og kjekk å viste til gjester som kommer ombord.
Vi har idag stilt klokken enda 1 time tilbake, vi merker tydelig at vi kommer lenger vest og at dagen starter sent. Så nå er vi 9 timer etter Norge. Vi er litt usikker på om det er enda en time forskjell når vi kommer til Pitcairn. Det får vi ta når vi kommer der. Utseilt distanse siste døgn 149nm.
Dag 6 (05.05) kl. xx Pos. 26S 124W,
Ut på natten ble vinden mindre og dagen startet med nydelig soloppgang, fremdeles var sjøen stor og dønningene enda større. Vi tok rev. 2 ut av storseilet siden vinden hadde droppet enda mer. Vi prøvde diverse forskjellige seilføringer, men det var lite som fungerte i den lille vinden pga. at sjøen fremdeles var veldig urolig. Tilslutt la vi stagseilet ned på dekk og fikk Yankee og Storseil til å fungere sammen til en viss grad.
Jeg tok med meg en god bok og brukte dagen på soling og lesing i cockpiten.
Det var først godt ut på kvelden at sjøen roet seg slik at det igjen ble kjekt å bevege seg ombord.
Dag 7 (06.05) kl. 05.30 Pos. 26S 125W,
Ved vaktskifte kl. 01.00 måtte vi ta ned storseilet, vinden hadde droppet så mye at det bare sto og slo så nå er farten nede i mellom 3 og 4 knop og det er veldig rolig ombord.
Det som er spennende med å være ombord i en seilbåt er at alt ting forandrer seg hele tiden du må bare nyte været og vinden der og da for du kan være sikker på at om et par timer er det helt anderledes. Og det er jo greit når det er dårlig vær men ikke så kjekt når været et bra. Så det skal bli spennende å se hva denne dagen bringer, det er kun månen som lyser nå og den også forandrer seg, blir mindre og kommer 50 min senere opp for hver dag.
Når vi seilte mot Påskeøya gikk månen ned når jeg gikk på vakt nå står månen opp når jeg går på vakt og det er jo mye kjekkere.
Vi nærmer oss sakte målet 265nm mil igjen. Vær prognosene har også endret seg så vi får se om vi i det hele tatt kommer oss på land. Det skulle bli vindstille i helgen, men nå ser det ut som det blir vind allikevel så…… alt endrer seg hele tiden, vi får se hva som skjer med været om 1 døgn eller 2.
Nå skal skipperen snart på vakt så jeg får lage litt kaffe, vaktene har endret seg litt pga. Radiotimer og dårlig mottak på kortbølgeradioen.
Dagen har vært fin og varm med lite sjø og det har vært deilig. Det var lite vind i formiddag så vi prøvde å sette en lett Asymetrisk Spinnaker. I det vi skulle ta ned spinnakerbommen som hadde spridd Yankee røk kroken inne i bommen. Jan lurte på om jeg hadde tatt litt for hardt i, og for de som har sett bommen så har jeg ikke fått så store muskler enda.
Vel vi fikk satt Spinnakeren men hadde masse tvinn i toppen på strømpen så vi måtte bare ta det ned igjen, og det gikk greit , men det er mye krefter selv i lite vind. Vi fikk ihvertfall litt aktivitet og litt trim og det trenger vi etter hvert.
Rett etter vi hadde fått seilet ned økte vinden kraftig så vi var veldig glad at vi hadde fått seilet ned. Vinden fortsatte resten av dagen og sjøen var rolig så vi har gjort unna en god del mil og tatt litt igjen for den dårlige farten vi hadde iløpet av natten. Utseilt distanse siste døgn 115nm.
Dag 8 (07.05) kl. 05.00 Pos. 26S 128W.
Rolig natt med fin vind, det ser ut som vi må justere litt på farten når dagen kommer for har nå er ETA for Pitcairn rundt midnatt og det er ikke ønskelig. Snakket med Marcy på radioen igjen igår kveld og de har nå vel en uke igjen til Hawai, da har de seilt 5000 nm på ca. 6 uker. Det er imponerende langt.
Vi har nå snart vært underveis snart en måned (utenom de 5 dagene på Påskeøya) og det skal bli veldig godt å komme fra til Fransk Polynesia etterhvert å få lagt seg litt i ro.
Nydelig dag med masse sol og litt vind. Vi bruker dagene til å lese oss opp på havnekart og steder i Fransk Polynesia. Det krever forberedelse for vi har ikke seilt inn i korallrev før og det er nok litt anderledes enn det vi har erfaring fra tidligere.
Vi gleder oss veldig til det klare vannet , men ikke så mye til haiene som det er endel av, men vi har ikke tenkt å dykke eller fiske for da blir de spesielt interessert i deg.
Vi har også skrevet til den Franske Ambassaden for det viser seg at Norske statsborgere blir behandlet på samme måte som land utenom EU og det betyr at vi ikke får så lang oppholdstillatelse som vi ønsker. Så vi er definitivt ikke endel av Det europeiske fellesskapet siden vi blir behandlet på lik linje med Amerikanere!
Dag 9 (08.05) kl. 04.00 Pos. 25S 129W.
Nå er vi 21nm fra Pitcair, planen er å ankre opp i Bounty Bay på morgenen Det er ikke mulig å se øya enda pga. mørket. Det skal bli spennende å se øya så jeg håper vi får komme oss på land. Regner med å bruke en dag der og så dra videre neste dag til Gambier. Nå er det ikke mange nattevakter igjen før vi kommer inn i Fransk Polynesia.
Kalte opp Pitcairn radio før vi kom inn til Bounty Bay og de kom tilbake og ba oss om å legge oss der så ville de ta kontakt. Vi satte ankeret på 13 meters dyp i krystallklart azurblått vann det var nesten som jeg følte av vi var på toppen av et akvarium. Sjøen var så klar og blå under oss og vi kunne se havbunnen så jeg trodde først at det bare var et par meter under kjølen. Det var selvfølgelig endel dønning, men været var helt supert for å gå på land, så dette var vi heldig med.
Vi fikk raskt i oss litt frokost før vi ble kalt opp på VHF’en igjen hvor de spurte om vi ønsket å komme på land og om vi ønsket skyss. For å unngå repetitsjon av hendelsen på Påskeøya og for ikke å måtte pumpe opp gummibåten ba vi om skyss til land.
Det kostet 50 dollar for å få skyss og 30 dollar pr. Person «landing fee», og det syntes vi var helt ok, vi hadde hørt rykter om at de tok mye mer. Så herved er de ryktene avkreftet en gang for alle.
Vi ble møtt på kaien av Norske Kari Boye Young, hun er gift med Brian Young som er etterkommer av Midshipman Young i Bounty mannskapet. Vi ble sjekket inn og passene behørig stemplet, hjemme hos politi damen som også var ansvarlig for skyssen til og fra båten. Siden vi ikke var helt sikker på når vi skulle seile videre ble dato for avreise satt åpen slik at vi selv kunne fylle den ut.
Det var «sabbat» lørdag og de fleste gikk til kirken så etter at Kari hadde vært i kirken og vi hadde spasert oss en tur i Adamstown kjørte hun oss rundt på øya med 4hjuls traktoren sin som alle har minst 1 av. Det er den eneste muligheten for å ta seg fram på den bratte øya som er 300 m høy. Vi traff flere av «øyboerne» og vi ble veldig godt mottatt, alle hilste og ville høre hvor vi kom fra, det bor rundt 50 mennesker på øya. Språket er engelsk i tillegg har de sitt eget språk som er en blanding av polynesisk og engelsk.
Vi spiste både lunsj og middag hjemme hos Kari og Brian. Alt besøk på øya er basert på overnatting hos privat personer, og det er flere familier som leier ut et rom eller 2 til besøkende. Det finnes et pensjonat på øya, men det er bare for myndighetene.
Øya er under Britisk styre og de kaller Britene for «Poms», det virker ikke som de bidrar så godt som de burde for å opprettholde beboelse på øya. Pitcairn er kjent for sin forbindelse med mytteristene fra skipet Bounty som bosatt seg her i 1789 sammen med Tahitiere som ble med dem. Restene av Bounty ligger på 8 meters dyp i Bounty Bay hvor hun ble kjørt på grunn og satt fyr på av Fletcher Chrisitian. De fleste bor i landsbyen Adamstown (vest på øya) som ble oppkalt etter John Adams som var den siste mytteristen som døde.
Hovedinntektskilden på øya er salg av suvenirer til «yatees» og store cruiseskip som ankrer opp i Bounty bay. Cruiseskip sesongen er fra september til januar (sommermånedene), men «yatees» kommer fra mars til juni. De er selvforsynt med frukt og grønnsaker, siden øye er så frodig er det ikke noe problem. De har sitrusfrukt hele året ut fra sesongen og alt eller de kan ønske seg av grønnsaker. Alle familiene har sin egen frukt og grønnsakhage et par høns. Kjøtt og andre meieriprodukter får de hver 3 måned fra New Zealand.
Vi måtte flere ganger knipe oss i armen for å føle at dette var virkelig. Tenk at vi klarte å komme oss på land både på Påskeøya og nå på Pitcairn, det hadde vi ikke i vår villeste fantasi drømt om, selv om vi hadde håpet på det. Tenk å være så heldig.
Vi kom tilbake i båten rett før det ble mørkt med 2 store klaser bananer (sikkert 100stk.), papaya, chili, basilikum, persille, grønne bønner, “pumkin”, agurker etc. som vi fikk av dem. I tillegg kjøpte vi litt suvenirer (håndutskjærte trefigurer og smykker laget av sjøpinnsvin).
Det var mye mer sjø og dønninger når vi dro tilbake til båten så vi strevde litt både med å få anker og seil opp, men vi kom oss avsted før mørket senket seg.
Vi er nå på vei mot Gambier, det var for urolig til å ligge for anker utenfor Pitcairn, vi ville ikke ha sovet godt uansett derfor forsatte vi videre.
Vi gleder oss nå til å komme fram til en trygg havn å få ligge i ro og sove ut og slappe av, vaske båt (som er helt nedsaltet utvendig) og virkelig føle at vi er kommet til «Heaven».
Med så mange gode minner spesielt fra Pitcairn skal nok ikke det bli vanskelig.
Vi har nå 280nm igjen til Gambier (burde gå på litt under 2 døgn om vinden er med oss).
Dag 11 (09.05)
Det ble en slitsom natt siden vi hadde hatt en så hektisk og opplevelsesrik dag så vi måtte dele opp natten i flere vakter. Dagen var rolig med fint vær og god vind. Brukte mye av tiden på å forberede oss for det første korallrevet vi skal inn i.
Gjennomgår alt vi har av loser og kart for Atoll Gambier og spesielt Jan bruker mye tid til å forberede seg, jeg litt og stoler masse på han. Vi tar ut revet og prøver å holde så god fart som mulig slik at vi kan komme inn neste dag før det blir mørkt. Det er ikke den helt ideelle tiden for vi vil da ha solen midt imot og helst skal du gå inn med solen i ryggen, men det er et av de «enkleste» atollene å gå inn i. Og hvis GPS posisjonen stemmer med kartet har vi gode kart. Måtte ta hånd om de150 banene som sto bak på akterdekket, de ble vasket og de grønne ble hengt opp i seilbingen fremme.
Dag 12 (10.05)
Natten var rolig å med god vind så vi har vært veldig heldig med været. Har iløpet av natten bakt 2 banankaker, men det synes ikke på haugen i bollen så jeg vet ikke helt hva vi skal gjøre med de.
Hvis noen har noen gode bananoppskrifter kan de komme vel med nå, det er bare så sende dem avgårde til oss. Vi kommer sikkert til å bli lei av bananer til slutt.
Neste formiddag fikk vi øya på vårt første korallrev, det steg opp av havet plutselig og var omringet av sanstrender og palmer.
Et par timer senere får vi radarkontakt med Atoll Gambier vi har fin bris og det ser ut som vi kommer til å ha god margin for å kommer inn før mørket senker seg.
Vinden er med oss og dreier i rett retning så vi har vært heldige. Jan studerer på nytt kartene og vi gjennomgår dem sammen slik at vi skal være best mulig forbered. Vi er veldig spente og litt «urolige» for dette har vi jo ikke gjort før, på kartet ser vi masse korallhoder som stikker opp så vi må være veldig forsiktig.
Vel inne i første revet blir sjøen roligere og vi kan ta ned storseilet, dette er et stort rev og til vår lettelse ser vi at kartet stemmer helt med GPS’en. Vi har opplevd så mye feil det siste på kart og GPS at dette var en stor bekymring for oss.
Vi snirkler oss gjennom flere korallhoder og ser flere perleoppdrett (boyer) så det er viktig å holde god utkikk, vi ser dårlig pga. At solen er midt imot. Men så lenge kartet stemmer så godt som det gjør føler vi oss trygg det er bare perleoppdrettene vi må unngå.
Atoll Gambier består av 8 forskjellige øyer og flere korallrev, hvite strender finnes overalt rundt på øyene. Hovedinntekskilden er perleoppdrett (sorte perler) og de gjør at øya er «rik» i forhold til mange andre øyer i Fransk Polynesia. Det er en liten flyplass her og hver 14 dag kommer båt fra Tahiti med forsyninger.
Gambier er et naturlig stopp for «yatees» fra Chile, men noen kommer også ned hit fra Panama og Galapagos så de er vant med å ha seilbåter her.
For å ankre opp utenfor landsbyen må vi gjennom enda et korallrev med dybder helt ned til 3 meter, men det finnes en åpning og den er heldigvis godt merket med bøyer.
Det er også en trang kanal med bøyer inn mot landsbyen så det går greit å komme helt inn. her ligger det 7 andre langturseilere og vi finner oss en fin plass mellom dem og setter anker. Endelig er vi i Fransk Polynesia vi slår av motoren og det blir merkelig stille og ingen bevegelser i båten og det var en rar følelse neste slik at vi lurer på om vi virkelig er fremme og ikke skal lenger på et par dager.
Vi slår oss til i cockpiten før mørket senker seg å ta oss en velfortjent ankerdram etter 1 måned i sjøen, men noen «pitstopp» underveis.
Det er 3586nm siden vi forlot Baia Corall i Chile.
20: Påskeøya
Isla de Pascua – Påskeøya
Søndag 25. april
Vel ombord i Jenny etter å ha blitt kjørt ut i “longboat” fra Armada de Chile, stupte vi rett i dusjen for vi var gjennomvåte og kalde etter dagens hendelse.
Justin (den norske skipperen ombord på Merrymaid) kom over og inviterte oss ombord på “fordekket” for et glass vin. (Alt foran masten er for mannskapet og kalles “fordekk”, det er for tiden 7 mannskap ombord).
Alex fra Nordwind kom også og dagens hendelser ble behørlig diskutert.
Merrymaid er helt fantastisk, vi ble inviterte av eieren til å gå gjennom salongen og den er utrolig flott (tror ikke jeg noengang har sett noe finere). Det finnes bilder på hjemmesiden deres hvis noen skulle være interessert (www.merrymaid.sy). Det ble gjort en komplett renovering av båten i 2006 i Southampton og de har gjort en flott jobb.
Mandag morgen blåste vi opp gummibåten og etter et par diskusjoner og en god del studering av sekvensene på brenningene tok vi mot til oss og kjørte til land. Det gikk heldigvis helt fint denne gangen. Vi spaserte litt i “hovedgaten” i Hango Roa, bestillte leiebil til dagen etter for å utforske øya og spiste en bedre lunsj på restaurant La Kaleta på kaien. Nå følte vi virkelig at vi var komme til Paradiset og hendelsene fra kvelden før hadde vi nesten glemt, men bare til vi skulle ut med gummibåten igjen.
Med hjertet i halsen dro vi ut igjen med gummibåten og fikk et par sjøer over oss på veien ut, men ikke noe å snakke om.
Om kvelden var vi ombord på Nordwind og spiste middag sammen med hele mannskapet. Lukas hadde vært på sykehuset og fått konstantert brudd i fingeren (etter gummibåtveltet), så han var blitt gipset og måtte holde den i ro i 4 uker. Vel det kunne gått verre.
Vi hadde med oss filmen som Jan tok på turen inn med gummibåten og når han lå under gummibåten så vi fikk oss en god latter alle sammen.
Tirsdag dro vi inn for å sjekke mailen vår og kjøre oss en tur rundt på øya med leiebil.
Her er litt av øya’s interessante historie.
De første innbyggerne på Påskeøya kalte øya Te Pito o Te Henua som betyr “verdens navle”. Når en ser på den vulkanske øya som er 117km2 er det lett å forstå hvorfor, den er nesten gjemt i det endeløste Stillehavet. Ser en vestover er Pitcairn 2000km unna og mot øst er Sør Amerika 3800km unna.
Det er fremdeles mange uløste arkeologiske gåter forbundet med øya. Hvordan fant tidlige sjøfarere denne øde øya og hvor kom de fra. Øya har over 600 stein statuer “Moai” som står på et stein alter og alle ser inn mot øya. Det er fremdeles usikkerhet om hvorfor de laget disse statuene og hvordan de transporterte dem rundt på hele øya og ikke minst hvorfor.
Opprinnelig trodde de at de første beboerne var Polynesere, men dette ble de skapt usikkerhet om etter at Thor Heyerdal seilte med Kon-Tiki fra Peru til Tahiti. Han beviste at det er teoretisk mulig at Pre Inca Sør-Amerikansk kultur kunne ha bodd på øya. Heyerdal argumenterte med at de slo seg sammen med Polynsere og bodde i harmoni på øya til en krig ødela den Sør-Amerikanske befolkningen på øya. De fleste arkeologer tviler sterkt på Heyerdals teori.
Spekulasjonen har vært mange pga. at øya ikke har noen nedtegninger av historien. Nesten alle øybeboerne ble utslettet av slavehandel i det 18. århundre. Og det er flere teorier om hvordan øya ble befolket.
Den første europeere som ankom øya var den Hollanske admiralen Jacob Roggeveen i 1722 og døpte øya for anledningen. Loggboken hans forteller om at han ble møtt av lys hudede Polynesere som lignet på de som bor på Tahiti og Hawaii. Noen hadde også mørkere hud og andre ganske lyse som Europeere med rødlig hår. Han skriver også om “moai” statuene som var opptil 9m høy og hadde store sylinder hatter på hode. Innbyggerne lagde små bål foran statuene og tilba dem. De holdt på med dette ritualet til daglyset kom. Mange hadde store treplugger i øreflippene slik at de rakk helt ned til skuldrene.
Dette er vanlig flere steder i Polynesia og Peru og de kaltes “lang ører” noen av “moai” statuene har lange ører og andre korte.
50 år senere ankom den spanske kapteinen Don Felipe Gonzales og som mange ganger før når Spanjoene ankom nytt land, plantet han det Spanske flagget på det høyeste fjellet og erklærte øya som Spansk territorium
I 1774 ankom den Engelske kapteinen James Cook øya og rapporterte at det var ingen tvil om at befolkningen var av Polynesisk opprinnelse. Han skrev også at mange av statuene var falt overende og de få som levde på øya hadde dårlige levevilkår. Nesten ingenting av jorda var dyrket.
18. århundre brakte slavehandel og mye elendighet til øya, tilsutt klarte Biskopen på Tahiti og sette en stopper for dette. Da var det kun 110 menn, kvinner og barn igjen på øya.
I det 1900 århundre overtok Chile herredømme over øya og i begynnelsen viste de lite interesse for å gjøre noe for øybeboerne. I de senere år har dette bedret seg.
Vi så mye interessant på turen vår rundt på øya, og etter en lang dag bar det ut med gummibåten igjen. Vi var litt spente hver gang vi skulle ut og inn med båten pga. opplevelsen vi hadde første dagen. Denne gangen hadde vi flere hopp med gummibåten på vei ut og jeg var ikke “happy” med skipperen, han var litt for utålmodig og ventet ikke lenge nok før vi gikk ut i bølgene. Rett før vi kom til båten stoppet motoren, trolig pga. luft i slangen. Det føltes ikke veldig betryggende å tenke på at motoren kan stoppe når du trenger den som mest.
Om kvelden var vi inviterte ut av eieren på Merrymaid sammen med mannskapet (bortsett fra de 2 som måtte være på vakt). Justin var 35 år og ble behørlig feiret. Vi hadde en veldig god middag med champagne og masse god vin. Vi hadde alle sammen dratt inn i “longbåt” for det er ingen som ønsker å kjøre gummibåt i mørket i de brenningene.
Vinden og sjøen var rolig og vi nøt turen tilbake i det fine måneskinnet.
Onsdagen var vi en kort tur inn i Hanga Roa for å levere bilen tilbake og for å levere klesvasken vår til vaskeriet. Vi har slitt litt med “Watermakeren” så vi turde ikke ta sjansen på å kjøre et par vaskemaskiner, også pga. bevegelsene i båten.
Vi så raskt når vi kom på land at vinden øket og skyntet oss tilbake til Jenny igjen.
Det var allerede begynt å bli endel sjø, og denne gangen var timingen bedre i dønningene og takk for det for motoren stoppet og jeg rodde som besatt for å komme oss lenger ut før nye brenninger kom. Fikk litt start på motoren før den igjen døde og vi måtte ro igjen. Alex fra Nordwind hadde sett at vi hadde problemer så han kom med gummibåten for å hjelpe, men da fikk vi start på motoren igjen. Det viste seg denne gangen at slangen var hoppet av. Vel vel vi blir en erfaring rikere hver gang.
Fikk et lite besøk av Franko, Alex og Sebastin som ville se Jenny. Franko er utdannet båt designer så han var veldig interessert.
Torsdag var det tid for å hente vasken og gjøre litt innkjøp. Det var god vind så Jan ble ombord, mens jeg kjørte inn med gummibåten til Nordwind.
Fikk hentet vasken og handlet litt før vi kjørte ut igjen med gummibåten sammen med mannskapet på Nordwind.
Ut på kvelden oppdaget vi at vi bare hadde fått tilbake halvparten av vasken vår så det måtte bli en ny tur dagen etter. Vinden og spesielt sjøen hadde gradvis øktet hele dagen så natten ble veldig humpete og bråket fra ankerkjettingen gjorde at det ble lite søvn den natten.
Nordwind fikk problemer med motoren på gummibåten og de som var på land måtte hentes ut sent på kvelden i “longboat”.
Det var samme været på fredag så vi kjørte inn i “longboat” , jeg for å hente resten av vasken og gi beskjed til Armada at vi skulle dra neste morgen.
Etter et par timer kaldte Jan meg opp på VHF’en og sa at brenningene var blitt så store at det ikke var aktuelt å ta gummibåt ut igjen. Vi tok kontakt med Armanda igjen og jeg måtte vente i 5 timer på land for å kunne kjøre ut med dem når de skulle sjekke ut Jenny for at vi skulle få seilingstillatelse for turen videre.
Det ble lange timer på land og lite å ta seg til med en trillebag full av klær og litt mat. Og i tillegg var det midt i siesta så det var få butikker som var åpne.
Vel tilslutt kom jeg meg ut med Armadaen kl. 17.00 og de sjekket oss ut. Det var da så mye sjø at vi ikke orket en natt til for anker så vi satte seil og kom oss avgårde.
Det føltes veldig deilig å komme seg videre for det var ikke noe kjekt sted å ligge når vinden og bølgene økte.
Merrymaid lettet også anker og flyttet seg til en mer le side av øya. Det måtte også Nordwind gjøre etter hver.
Tredje reisebrev fra Stillehavet
På vei mot Pitcairn og Fransk Polynesia, Pitcairn – Påskeøya: 1118 nm.
Dag 1: 30.04.2010 kl. 18.30
Ja, nå er vi atter underveis igjen, idag var det ikke vanskelig å bestemme seg for å dra, det har vært berg og dalbane og et forferdelig bråk av kjettingen i går natt og i hele dag. Dønningene og brenningene mot havnen har vært spesielt store. Måtte ta «longboat» sammen med Nordwind sitt mannskap for å komme oss inn, Jan ble ombord for å «passe» båten. Ut på dagen ble brenningene bare større så jeg endte opp med å måtte tilbringe 7 timer på land før jeg fikk skyss med Armada båten ut igjen. Så etter å ha blitt klarert ut av Armada, toll og politi (som ble kraftig sjøsyk) var vi rimelig klar for å lette anker og komme oss vekk fra ankerplassen utenfor den lille havnen i Hanga Roa og de store brenningene.
Det blir Pitcairn , hvis været er med oss. Det er enda vanskeligere å komme på land der enn på Påskeøya så vi får se, vi har jo litt erfaring med det etterhvert, men de anbefaler ikke å dra inn til øya med egen båt kun med «longboat».
Planen var egentlig å ta ordentlig farvel både med Nordwind og Merrymaid ‘s mannskap i kveld og så dra i morgen tidlig, men slik ble det ikke, Merrymaid flyttet til øst siden av øya.
Mulig de ender opp med å flytte tilbake ihvertfall hvis den vinden vi har her nå er den samme som de vil få om et par timer. Nordwind ble liggende igjen utenfor Hanga Roa og humpe. Begge båtene kommer etter over helgen, så dere kommer helt sikkert til å få høre mer om dem. Merrymaid skulle ta bilder av båten utenfor Ahu Tongariki med de 15 statuene i forgrunnen (sjekk ut hjemmesiden www.merrymaid.sy som er veldig bra) og Nordwind venter fortsatt på deler (har dere hørt den før).
Dag 2 (01.05) kl. 03.00 Pos. 26S 111W,
Vaktskifte kl. 01.30 gikk som planlagt, men tror ikke jeg klarer å være oppe helt til 08.00 siden det er første natten og det ble dårlig med søvn igår natt pga. den urolige sjøen og bråket av kjettingen. Vi har også måtte sette et rev. i storseilet for vinden er nå rund 25 knop så det går radig unna, vi har allerede seilt over 50 mil fra Påskeøya. Vi hadde planlagt en rolig natt med 3-4 knop’s fart, men slik ble det ikke, nå seiler vi mellom 8 og 9 knop og det går så det «griner», litt urolig sjø, men det er bedre enn å humpe opp og ned for anker.
Det er heldigvis ikke så mørkt ute for det er fin måne, litt overskyet med regnbyger som går forbi. Etter et par timer måtte vi sette inn nok et rev så nå seiler vi med 2 rev. i Storseilet og Stagseil.
Dagen har vært et eneste stort gjeeeesssp vi har ikke gjort annet enn og holde vakt, sove og spise, men fikk allikevel laget kålruletter for kålen måtte brukes opp. Vi er ennå ikke kommet inn i vaktrytmen, spesielt vanskelig idag pga. at vi var i så mangel på søvn fra natten før., men vi angrer ikke på at vi dro for vi hadde ikke fått sovet bedre for anker.
Dagen har vært overskyet med regnbyger, men med fin temperatur (24-26grader), vinden har løyet litt og sjøen har også roet seg. Vi blir ikke lenger hevet rundt omkring hver gang vi skal bevege oss.
Vi er igjen kommet inn i «flygefiskland» for vi fant 4 store flygefisk på dekk i formiddag, Jan lurte på om vi skulle steike dem til lunsj, men jeg orket ikke tanken på lukten av steikt sild i byssa så vi sto over. Ellers har dagen vært begivenhetsløs og det er helt greit for vi har så mange opplevelser og inntrykk og bearbeide etter Påskeøya.
Imorgen og de neste dagene må vi starte og forberede oss til en ny verden med korallrev, krystallklart vann, masse tropiske fisker og hai….. Noe er veldig lett å vende seg til, men jeg vet ikke det med haien. Hvis du leser i los bøkene er det mye som en skal passe seg for i havet her ute så det blir jo også litt anderledes enn det vi er vant med.
Vi mailer nesten hver dag med agenten som vi skal bruke for innsjekk, avgiftsfri diesel og «bond» (depositum på flybiletter), tror det blir enklest for oss å bruke agent. Vi planlegger jo også å få tatt Jenny på land så det er litt å ordne med der også.
Utseilt distanse første døgn 167nm.
Dag 3 (02.05) kl. 07.00 Pos. 26S 114W.
Natten har vært rolig og vi har etterhvert begynt å komme inn rytmen igjen, i natt har vi hatt «normal» vakt og vi har fått sovet godt begge to.
Det er lite dyreliv rundt oss, av og til er det en fugl å se, men delfinvennene våre fra Patagonia har vi ikke sett snurten av. Det har vært fin måne og etterhvert klarnet det helt opp og ble stjerneklart. Selv om det er overskyet har vi god «hjelp» av månen og det er kjekkere å gå ut i cockpiten når det er litt lyst og ikke helt bek svart.
Vi får håpe dagen bringer litt sol så jeg kan friske opp fargen igjen, det ble ikke mye tid til soling på Påskeøya.
Fikk mail fra Nordwind og de hadde hatt en stri natt med mye sjø, så begge båtene hadde måtte flyttet til nordsiden av øya. Vi er veldig glad for vi kunne dra og at vi slapp en natt til for anker og flytting.
Prøvde å høre på Patagonia network imorges, men nå er vi nok kommet for langt bort fra dem så vi vil nok ikke kunne snakke med våre venner igjen gjennom radioen, det får bli på mail. Vi seiler fremdeles med 2 rev og det er nok i minste laget, men det er kjekt å ha det litt rolig om natten, så når solen og Jan står opp vil vi nok ta ut et rev. Vinden varierer mellom 13 og 18 knop og vi seiler mellom 6 og 7,5 knop så det går ikke så verst allikevel.
Dagen har vært fin med litt sol og litt skyer men kjølig vind. Vi har reparert litt på sprayhooden idag. Vi håper den holder til vi kommer til Tahiti, solen har fart stygt med den så det er flere sømmer som er gått opp. Vi vil prøve å gjøre en bedre reparasjon med symaskinen neste gang vi ligger for anker.
Ut på dagen tok vi også ut det ene revet at storseilet, så nå går det fortere mot målet.
Utseilt distanse andre døgn 167nm.
Dag 4 (03.05) kl. 14.00 Pos. 27S 118W
Natten har vært forholdsvis rolig vinden har gradvis økt hele tiden og ut fra vær prognosene ser det ut som vi får enda mer vind det neste 1,5 døgn. Sjøen har fått hvite topper og er blitt større, vi har derfor satt inn igjen rev 2 i storseilet og det hjalp veldig på bevegelsene i båten. Vi merker også at det blir mindre press på seilene og at autopiloten arbeider lettere. Vi går fremdeles med rundt 8knop og det er vi fornøyd med, har har hatt ca. 160nm i snitt i døgnet siden vi dro fra Påskeøya.
Prognosene sier også at ut på torsdag skal vinden minke til nesten ingenting og for oss passer det bra for da nærmer vi oss Pitcairn og ser en mulighet for å få ankret opp i Bounty Bay. Fikk igår spørsmål fra en av de som driver Pacific network, David Brown, om vår ETA for Pitcairn. David som er radioamatør og bor på Pitcairn er en kjent person på radioen for de som seiler i disse farvannene , så det skal bli spennende hvis vi får mulighet til å treffe han. Vi er nå snart halvveis og har 655nm igjen til Pitcairn.
For første gang siden vi dro fra Valdivia har vi igjen sett våre delfinvenner de hoppet og spratt i de store bølgene imorges. Sjøen var så urolig at vi ikke våget å gå frem på dekk å «snakke» med dem, denne gangen. Disse delfinene var mørkere på farge enn de vi har sett tidligere.
Utseilt distanse tredje døgn 180 nm. 622 nm igjen til Pitcairn.
—– End of Original Message —–